Sporazum o liberalizaciji: Tračak nade i za siromašne

Svetska trgovinska organizacija sa zakašnjenjem je postigla svoj cilj – sporazum o liberalizaciji globalne trgovine. Od sporazuma će profitirati i bogati i siromašni

08. dec 2013

Nakon dugogodišnjih pregovora postignut je istorijski sporazum o smanjenju trgovinskih barijera u svetu. Do tzv. „Paketa sa Balija“ o trgovinskim olakšicama, kao i pomoći zemljama u razvoju došlo je konsenzusom skoro svih 160 zemalja članica Svetske trgovinske organizacije (STO). „Postignuti sporazum je važan korak. Prvi put u istoriji STO može održati svoje obećanje“, izjavio je generalni sekretar STO Roberto Azevedo.

„Paket sa Balija“ pored ostalog predviđa sveobuhvatne trgovinske i carinske olakšice čiji se uticaj na svetsku trgovinu, kako navode stručnjaci, procenjuje na oko bilion dolara (oko 730 milijardi evra). Osim toga, takav korak bi mogao da doprinise otvaranju oko 20 miliona novih radnih mesta širom sveta.

Od uklanjanja trgovinskih barijera neće samo profitirati industrijski razvijene zemlje. Korist će imati i siromašne zemlje u razvoju za koje je predviđena odgovarajuća podrška.

„Hvatanje zadnjeg voza“

Konferencija na Baliju se smatra možda poslednjom šansom za oživljavanje liberalizacije svetske trgovine koja stagnira u poslednjih 12 godina. Proces liberalizacije su dugo vremena kočile razlike između industrijskih i siromašnih zemalja.

Protiv „Paketa sa Balija“ su i dalje Kuba, Bolivija, Venecuela i Nikaragva. Prema rečima portparola STO, Kita Rokvela, ove četiri zemlje su nezadovoljne jer su iz sporazuma izbrisani delovi teksta o američkom embargu Kubi.

Indija je takođe dugo razmišljala da li da potpiše sporazum. Nju Delhi je tražio specijalnu dozvolu za svoj subvencionisani program ishrane stanovništva. Indija je u avgustu usvojila program pomoću kojeg 820 miliona ljudi ima mogućnost da po niskoj ceni dođe do pirinča i žitarica. Od ovog mamutskog projekta ne profitiraju samo siromašni, nego i farmeri i trgovci. Pregovori koji su trebalo da budu okončani u petak (6.12.), produženi su sve do postizanja sporazuma. Indijski ministar trgovine Anand Šarma je na kraju ipak podržao kompromisni predlog.

(Mehmed Smajić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga