Spor oko nemačke solidarnosti

"Doprinosi za solidarnost" kojim nemački Zapad već više od dve decenije finansira istočni deo zemlje mnogi dovode u pitanje. Dva meseca uoči parlamentarnih izbora, pokrenuta je žustra rasprava o ovom pitanju

25. jul 2013

Nemačka je decenijama patila od trauma Drugog svetskog rata i podeljenosti zemlje na dva dela: zapadni i istočni. Međutim 1989. pao je Berlinski zid, Nemačka je ujedinjena i oduševljenju nije bilo kraja. Kako bi se finansirao taj „decenijski san“ bile su potrebne milijarde, prvo maraka a zatim i evra. A taj novac nije pao s neba nego je najvećim delom uzet iz džepova Nemaca na zapadu zemlje.

Porez solidarnosti

Na samom početku su oni koji su dovodili u pitanje tzv. „Pakt solidarnosti“ čiji je glavni zadatak je bio finansiranje ujedinjenja bivše Zapadne i Istočne Nemačke u jednu zemlju, bili ućutkivani patriotskim parolama. Na kraju krajeva, cilj je bio izjednačavanje životnih uslova u svim delovima nove Nemačke. „Pakt solidarnosti“ je finansiran iz „dodatka za solidarnost“ koji plaća svako zaposleno lice i svako ko na neki način privređuje. U početku je to izdvajanje bilo na nivou od 3,45 odsto, zatim 7,5 odsto, a od 2005. se od bruto zarade odbija 5,5 odsto.

Ova sredstva, a radi se o ne tako maloj svoti od oko 13 milijardi evra godišnje, troše se isključivo u obnovu propale infrastrukture i privrede bivše Nemačke Demokratske Republike. Prvobitno je „Pakt solidarnosti“ trebalo da bude na snazi do 2004. Međutim, tada se uvidelo da je istok, uprkos velikim naporima, još uvek daleko od nivoa razvoja zapadnog dela zemlje. Tako je naplata „poreza za istok“ produžena do 2019.

I na zapadu teško

Oko ovog datuma ponovo je pokrenuta rapsrava. Dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj (22. septembar) unutar vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije izbio je ozbiljan sukob. Liberalno-demokratska stranka (FDP), manjinski partner u vladi Angele Merkel zalaže se za to da se „dodatak solidarnosti“ plaća do dogovorenog datuma i ni dana duže. Za ukidanje ovog davanja zalaže se i Savez nemačkih poreskih platiša (BdSt).

Ali kancelarka Merkel je velika pobornica produženja „Pakta solidarnosti“. Glavni argument protivnika „solidarnog poreza“ leži u činjenici da u međuvremenu mnogim gradovima i opštinama na zapadu zemlje ide mnogo gore nego onima na istoku. Kao primer se uvek iznova navode gradovi Rurske oblasti, koji nakon zatvaranja rudnika i propadanja teške industrije još uvek nisu pronašli održivu privrednu alternativu. Gradovi poput Oberhauzena ili Gelzenkirhena, već godinama su na ivici stečaja. Javne ustanove i infrastruktura u nekim delovima Rurske oblasti deluju gore nego neki delovi DDR-a uoči ujedinjenja. Mnogi političari u privredno posrnulim delovima zapada Nemačke, u više navrata su pretili da će obustaviti davanja za istok zemlje.

Solidarnost za sve

Zbog toga su sve glasniji oni koji traže da se davanja za obnovu ne ukinu, ali da se raspodele onim delovima zemlje gde je to najpotrebnije bez obzira na to nalazili se oni na istoku ili zapadu. Ali to, kako kaže Joahim Viland, profesor za poresko pravo na Univerzitetu u Špejeru, nije tako jednostavno. „Pakt solidarnosti“ je bio donesen sa ciljem da se obnovi istok zemlje. Ukoliko se sredstva iz ovog fonda žele trošiti za nešto drugo, potrebna je saglasnost Bundestaga i Bundesrata, doma saveznih nemačkih pokrajina u kojem bi istočne pokrajina takvu nameru mogle da blokiraju.

Savez poreskih platiša smatra da država, zahvaljujući dobroj privredi, ionako ubire više poreskih prihoda od očekivanog. Predsednik tog udruženja Rajner Holcnagel smatra da bi građane trebalo osloboditi ovog finansijskog opterećenja i dati im priliku da taj novac ulože u dodatno penzijsko osiguranje. Osim toga, kako u razgovoru za DW kaže, Holcnagel tvrdi da i sad sredstva iz „Pakta solidarnosti“ ne troše isključivo na obnovu istoka.

Angela Merkel je u međuvremenu podržala ideju izdvajanja sredstava iz spornog fonda za sve regionu u Nemačkoj kojima su potrebna „sredstva solidarnosti“. Konačno rešenje ionako niko ne očekuje uoči izbora, a nakon toga će se o ovom pitanju zasigurno raspravljati u sasvim drugom tonu.

(Martin Koh/Nenad Krajcer, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga