Spor “naslednika” bivše političke škole u Kumrovcu

Socijalistička radnička partija traži povrat zgrade bivše Političke škole u Kumrovcu te isplatu naknade za njeno korištenje od 1990. godine, jer se smatraju sledbenikom bivšeg Saveza komunista Jugoslavije.

16. nov 2011

SRP je danas najavio i da namjeravaju radi povrata zgrade Partijske škole u Kumrovcu i pripadajućeg zemljišta tužiti Republiku Hrvatsku Općinskom sudu u Zagrebu.
Politički tajnik stranke Gojko Maričić je na konferenciji za novinare rekao kako je dokaz da je SRP pravni sljednik SKJ program i statut SRP-a, te rješenje Ministarstva uprave o registraciji te političke stranke.
Naglasio je da imovina bivšeg SKJ nije stvar sukcesije bivše SFRJ te da je građena na darovanom zemljištu novcem od članarine kao i da se bez odobrenja SRP-a ta zgrada nije smjela koristiti u druge svrhe.
Ocijenio je da je nakon 1990. godine i dolaska HDZ-a na vlast oteta imovina bivšeg SKJ koja nikako nije mogla biti predmet sukcesije, a kao primjer navodi zgradu središnjice HDZ-a u kojem je do 1990. bio Institut za produktivnost Hrvatske.
SRP smatra i da bi im trebala biti isplaćena naknada za korištenje ‘Kockice’, zgrade Saveza komunista Hrvatske (SKH), iako se SDP proglasio pravnim sljednikom SKH, jer je, kažu, i tu zgradu koristio SKJ.
SRP se na današnjoj konferenciji usprotivio, kako su kazali, davanju Političke škole u Kumrovcu Katoličkoj crkvi.
Nadbiskupski duhovni stol prošli tjedan je izvijestio kako je puka izmišljotina da je dogovoreno da će Hrvatska, kao naknadu za dio imovine oduzete Katoličkoj crkvi za totalitarnoga komunističkog režima, prenijeti u vlasništvo nekretnine u Kumrovcu, bivše komunističke institucije – Političku školu Saveza komunista i Znanstveno-studijski centar.

(tportal.hr)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga