Spomenik u Čurugu meta vandala

Oštećen spomenik koji su u junu svečano otkrili predsednici Mađarske i Srbije

14. avg 2013

Oštećen je spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine u Čurugu, koji je finansirala Srbija, a u junu svečano otkrili predsednici Mađarske i Srbije Janoš Ader i Tomislav Nikolić .

Kako ističe Julija Teleki iz Bečeja, bivša pokrajinska poslanica, čiji je otac 1945. godine streljan, a prošle godine rehabilitovan, ovo je šamar tek postignutom pomirenju dva naroda.

„Videla sam da fali oreol, koji je posle vraćen. Ipak, još uvek fali Isusova glava. Ovaj spomenik trebalo bi da ostane zauvek, a ne da bude oštećen. Možda je neko video ko je skinuo oreol i naterao ga da vrati ga vrati nazad. Ali to treba obelodaniti da bi krivac bio kažnjen“, kaže Julija Teleki.

U Mesnoj zajednici ističu da ih ni građani, a ni policija nije obavestila o oštećenju spomenika.

„U ime svih sugrađana molila bih da se ne doturaju lažne informacije da naši sugrađani oštećuju spomenik. Nikome nije u interesu da spomenik bude oštećen, jer znamo kakav značaj ima pomirenje dva naroda u našem mestu“, apeluje Vesna Stjepanović, predsednica Saveta Mesne zajednice Čurug.

Na deo koji fali uputili su nas i mališani koji žive u neposrednoj blizini ali, kažu, nisu videli ko to radi. Isto tako pričaju kako je u spomenik noć pred otkrivanje udario grom i kako gotovo svake noći vide grupu mladih koji sede i piju na klupama ovog spomen obeležja.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga