Spomenik prosjaku u Sremskoj Mitrovici podelio javnost

"Ovo nije spomenik Jusi, već spomenik svim malim ljudima ovog grada"

23. jan 2015

Najava da će kroz nekoliko meseci u centru Sremske Mitrovice, u pešačkoj zoni, biti postavljen spomenik s likom pokojnog prosjaka Šefka Alimanovića Juse, usijala je društvene mreže. Dok su jedni apsolutno protiv takve ideje i tvrde da ne treba dizati spomenik prosjaku, drugi u ovoj nameri ne vide ništa loše. Po njima, spomenik s likom prosjaka u prirodnoj veličini simbolizuje dobri duh Mitrovice, toleranciju i otvorenost ovog grada.

Predsednik Organizacionog odbora za podizanje spomenika Slobodan Simić kaže da se ne podiže spomenik ni prosjaku, ni Jusi kao ličnosti, već spomenik „malom čoveku i toleranciji“ koja je vekovima krasila grad kraj Save.

„Ovo nije spomenik Jusi, već spomenik svim malim ljudima ovog grada koji su doprineli da duh ovog grada bude takav da u njega rado dolaze i stranci i mi se dobro osećamo u njemu. To je osnovna ideja, da taj spomenik koji je osmislio akademski vajar Vladimir Tović, dočekuje sve ljude na mestu gde je Jusa najčešće bio u centru grada, da dočekuje posetioce i da im odmah izrazom lica pokaže ono što je dobri duh ovog grada, gostoprimstvo, tolerancija“, kaže Simić.

Spomenik će koštati oko 8.000 evra, a cilj nije da se pronađu dva-tri donatora, već da svako izdvoji pomalo i da se spomenik izgradi sredstvima prikupljenim od što više hiljada ljudi, baš kao što je Jusa nekada prikupljao „dinar-dva, koliko ko ima“.

„To treba da bude spomenik svima nama u onome što želimo da budemo ili već jesmo: dobri ljudi, pošteni građani koji se rado druže i međusobno bez obzira na nacionalnost i konfesiju i da se taj duh širi na nove generadcije“, navodi Simić.

Maketa spomenika je već urađena i počela je njegova izrada u glini. Kako je najavljeno, spomenik će biti postravljen na Trgu Ćire Milekića, na trotoaru ispred zgrade broj 10 gde je Jusa provodio najviše vremena. Ljudi iz Organizacionog odbora za podizanje Spomenika malom čoveku i toleranciji nadaju se da će on biti otkriven prvog juna.

(RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga