Spomen-zbirka Pavla Beljanskog gostuje u Zagrebu

Reč je o do sada najobimnijem izložbenom poduhvatu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, pa će tako po prvi put u istoriji gotovo polovina kolekcije ove galerije biti prikazana izvan Srbije

18. nov 2015

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada, od 19. novembra do 10. januara predstaviće se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, izložbom “Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne”, saopšteno je iz te galerije.

Reč je o do sada najobimnijem izložbenom poduhvatu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, pa će tako po prvi put u istoriji gotovo polovina kolekcije ove galerije biti prikazana izvan Srbije.

U godini u kojoj se obeležava pet decenija od smrti Pavla Beljanskog (1892–1965), hrvatska publika će moći da vidi 80 odabranih umetničkih dela 30 autora zastupljenih u njegovoj kolekciji.

Ovi umetnici pripadaju minhenskom krugu impresionista ili internacionalnom krugu Pariske škole.

Među njima su Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Jovan Bijelić, Kosta Hakman, Petar Lubarda i mnogi drugi.

Pojedini autori poput Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića, Milana Konjovića ili Ignjata Joba delovali su i u okviru zagrebačke likovne scene.

Izdvaja se najmarkantnija ličnost kulturnog života Zagreba i Hrvatske, slikar Vlaho Bukovac, koji je inicirao izgradnju Umjetničkog paviljona 1895. godine.

Njegova slika “Velika Iza” (1882) zauzeće istaknuto mesto u postavci i ujedno naglasiti značaj za instituciju u kojoj se čuva, jer je ona bila ishodište za osnivanje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti.

Posebnu simboliku ima i delo Marina Tartalje “Mladi diplomata” (1923), koje je svojevrsni lajt motiv izložbe i smatra se inicijalnim za oblikovanje ove jedne od najznačajnijih privatnih zbirki na prostoru bivše Jugoslavije.

Autori izložbe su istoričari umetnosti Jasna Jovanov i Zvonko Maković.

Izložba je deo projekta razmene izložbi između Srbije i Hrvatske, pa će se paralelno sa predstavljanjem kolekcije Pavla Beljanskog u Zagrebu, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog od 3. decembra do 21. februara realizovati izložba “Miroslav Kraljević i sledbenici”, iz zbirki Moderne galerije iz Zagreba, autora Zvonka Makovića.

Cilj autora obe izložbe je da se komparativnim pristupom sagleda i prikaže stvaralaštvo na jugoslovenskim prostorima između dva svetska rata.

Realizaciju projekta su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport iz Zagreba, Nacionalni komitet ICOM-a Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga