Spomen-ploča mađarskim honvedima

U lokalnoj crkvi u Telečkoj održana i misa u znak sećanja na poginule. Stranke ranije tražile zabranu honveda

11. mar 2013

Iz Telečke su 33 mađarska honveda služila u mađarskoj vojsci u Drugom svetskom ratu, ali su se samo trojica vratila kući. Juče je u lokalnoj crkvi održana misa u znak sećanja na poginule, a nakon toga je na zidu crkve otkrivena mermerna spomen-ploča sa imenima mađarskih honveda.

Spomen ploča mađarskim honvedima, prva u Vojvodini, u Telečkoj, postavljena je uz podršku mađarskog Ministarstva spoljnih poslova. Na konkurs raspisan u tom ministarstvu uspešno je apliciralo lokalno Kulturno-umetničko društvo „Šandor Petefi“.

Predsednik tog društva Akoš Elveđi rekao je prilikom otkrivanja spomen-ploče da se na ovaj način vraća istorijski dug koji postoji bezmalo 70 godina i „o kojem smo sve dosad ćutali, ali smo uvek znali da on postoji“. Prema njegovim rečima, „lažiranu i falsifikovanu istoriju treba razjasniti, kako naša sadašnjost i budućnost ne bi bila lažna“.

– Ukoliko vidimo jasno, bolje možemo da se orijentišemo i da reagujemo i na sadašnje laži – rekao je Elveđi prilikom otkrivanja spomen-ploče.

Pojedine političke stranke u Srbiji, a najčešće Liga socijaldemokrata Vojvodine, tražili su zabranu okupljanja honveda i ocenili da je reč o organizaciji koja se ubraja u red nacističkih i fašističkih, poput Obraza, Krvi i časti, Nacionalnog stroja, Omladinskog pokreta 64 županije.

SPO: Honvedi su fašisti

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) zatražio je danas da se hitno ukloni spomen-ploča koja je u mestu Telečka kod Sobora postavljena u znak sećanja na pripadnike mađarskih honveda iz Drugog svetskog rata.

„Ovakvi potezi mogu samo da naškode stabilnim međunacionalnim odnosima u Vojvodini, a najviše štete mogu da nanesu upravo mađarskoj nacionalnoj manjini“, naveo je SPO u saopštenju za javnost.

Ta stranka se založila za zabranu rada svih neofašističkih organizacija u Srbiji, u koje „nesumnjivo spadaju i one koje imaju veze sa mađarskim honvedima“.

(Autonomija/Beta/Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga