Spomen-bista Dositeju Obradoviću u Temišvaru

Dositej je na najbolji način pokazao da se može biti i Evropljanin i pripadnik svoje nacije. Iako je živeo pre dva veka, Dositej je u izvesnom smislu naš savremenik

13. nov 2011

Spomen-bista srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću otkrivena je u Temišvaru, u Aleji velikana, u okviru manifestacije „Dani srpske kulture”.

„Dositej je na najbolji način pokazao da se može biti i Evropljanin i pripadnik svoje nacije”, rekao je pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić na otkrivanju biste.

Naveo je da je otkrivanje biste, nedaleko od rodnog mesta Dositeja Obradovića, način da se oduži dug prema jednom od najznačajnijih predstavnika srpskog naroda i kulture.

„Iako je živeo pre dva veka, Dositej je u izvesnom smislu naš savremenik, jer sva pitanja o kojima je promišljao važe i danas”, ocenio je Đurić.

Gradonačelnik Temišvara George Ćuhandu rekao je da je postavljanje spomen-biste Dositeja Obradovića znak podrške rumunskih vlasti očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpske zajednice u Rumuniji.

U Čakovu, Dositejevom rodnom mestu, organizovan je prigodan program povodom obeležavanja 200 godina od njegove smrti.

Dositej je rođen kao Dimitrije Obradović 1739. ili 1742. godine. On se zamonašio 1758. godine u sremskom manastiru Hopovo, gde je dobio monaško ime Dositej. 

Odatle je otišao u Dalmaciju, gde je tri godine proveo kao učitelj, da bi zatim krenuo u
svet, učeći se na izvorima tadašnje prosvećenosti. Putovao je po Grčkoj, Albaniji, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Beču, Bratislavi, Parizu, Londonu. 

Bio je prvi srpski prosvetitelj i napisao je dela u tom duhu, kao što su “Pismo Haralampiju”, “Život i priključenija”, “Sovjeti zdravago razuma” i “Basne”. Autor je i svečane pesme “Vostani Serbie”. Putovao

Dositej je bio prvi ministar prosvete u obnovljenoj srpskoj državi, nakon Prvog srpskog ustanka. Umro je 1811. godine u Beogradu.

Manifestacija “Dani srpske kulture u Temišvaru” traje od 8. do 14. novembra i obuhvata filmski, književni, muzički i likovni program.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga