- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SPO: Centralna vlast favorizuje Beograd na račun Novog Sada

Srpski pokret obnove (SPO) pozdravio je danas odluku Skupštine grada Beograda, kojom je prestonica Srbije, uz prethodno dobijenu saglasnost republičke vlade, preuzela osnivačka prava nad nekoliko društvenih i javnih preduzeća, ali je ocenio da je to još jedan dokaz nejednakog tretmana Beograda i Novog Sada.

Skupština Beograda juče je donela odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad preduzećima PKB, Zoološki vrt grada Beograda, EDB – javno osvetljenje i EDB – izgradnja, za šta je dobila podršku od Vlade Srbije.

SPO je podsetio da je odavno pokrenuo inicijativu da se Novom Sadu vrate osnivačka prava nad Društvenim preduzećem Novi Sad-Gas i ocenio da ista stvar treba da se uradi i sa preduzećem Termoelektrana-toplana.

Ta stranka je u saopštenju za javnost navela da je reč o preduzećima od vitalnog značaja za životni standard Novosađana, odnosno o preduzećima koja su i pravljena prevashodno za Novosađane, a kojima se godinama upravlja iz Beograda.

SPO je podsetio da je pre dve godine ta inicijativa, koju su potpisali predsednici gotovo svih odborničkih grupa u Skupštini grada Novog Sada, upućena na adresu republičkog premijera, ali do danas nije stigao nikakav odgovor na nju.

U saopštenju se ocenjuje da i ovaj primer pokazuje da centralne vlasti imaju daleko manje razumevanja za probleme i potrebe građana koji žive izvan prestonice, a da se glas celokupne političke scene Novog Sada „veoma slabo čuje u Beogradu”.

„Za nas u novosadskom odboru SPO, Novi Sad je oduvek bio najvažniji, glavni grad, i ne možemo se pomiriti sa ovakvim ignorisanjem i nipodaštavanjem interesa Novosađana od strane najviših državnih organa”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!