SPO: Centralna vlast favorizuje Beograd na račun Novog Sada

I ovaj primer pokazuje da centralne vlasti imaju daleko manje razumevanja za probleme i potrebe građana koji žive izvan prestonice, a da se glas celokupne političke scene Novog Sada „veoma slabo čuje u Beogradu”.

12. nov 2010

Srpski pokret obnove (SPO) pozdravio je danas odluku Skupštine grada Beograda, kojom je prestonica Srbije, uz prethodno dobijenu saglasnost republičke vlade, preuzela osnivačka prava nad nekoliko društvenih i javnih preduzeća, ali je ocenio da je to još jedan dokaz nejednakog tretmana Beograda i Novog Sada.

Skupština Beograda juče je donela odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad preduzećima PKB, Zoološki vrt grada Beograda, EDB – javno osvetljenje i EDB – izgradnja, za šta je dobila podršku od Vlade Srbije.

SPO je podsetio da je odavno pokrenuo inicijativu da se Novom Sadu vrate osnivačka prava nad Društvenim preduzećem Novi Sad-Gas i ocenio da ista stvar treba da se uradi i sa preduzećem Termoelektrana-toplana.

Ta stranka je u saopštenju za javnost navela da je reč o preduzećima od vitalnog značaja za životni standard Novosađana, odnosno o preduzećima koja su i pravljena prevashodno za Novosađane, a kojima se godinama upravlja iz Beograda.

SPO je podsetio da je pre dve godine ta inicijativa, koju su potpisali predsednici gotovo svih odborničkih grupa u Skupštini grada Novog Sada, upućena na adresu republičkog premijera, ali do danas nije stigao nikakav odgovor na nju.

U saopštenju se ocenjuje da i ovaj primer pokazuje da centralne vlasti imaju daleko manje razumevanja za probleme i potrebe građana koji žive izvan prestonice, a da se glas celokupne političke scene Novog Sada „veoma slabo čuje u Beogradu”.

„Za nas u novosadskom odboru SPO, Novi Sad je oduvek bio najvažniji, glavni grad, i ne možemo se pomiriti sa ovakvim ignorisanjem i nipodaštavanjem interesa Novosađana od strane najviših državnih organa”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga