Split: Tuđman može, Isus ne

Mnogi Splićani ogorčeni su i odlukom da budu postavljeni spomenici Tuđmanu i papi, tvrdeći da na rivi nikada do sada niko nije dobio prostor za spomenik.

11. jul 2011

Nije podržana ideja gradonačelnika Splita da na brdu Marjan bude postavljen najveći kip Isusa na svetu. Gradsko veće odobrilo podizanje spomenika Tuđmanu i papi.

Posle nedavne odluke Gradskog veća Split će na rivi dobiti spomenike Franje Tuđmana i pape Jovana Pavla Drugog, ali je malo verovatno da će na brdu Marjan biti postavljen najveći kip Isusa na svetu, pišu Novosti. Da bi splitski gradonačelnik, populista Željko Kerum realizovao svoju ideju treba da dobije saglasnost Ministarstva kulture, a država nikako ne podržava ovaj megalomanski projekat.

Postavljanje Isusovog kipa koštalo bi oko dva miliona evra, a Kerum je najavio da bi ceo projekt sam finansirao. Ovaj vlasnik lanca samoposluga je u velikim finansijskim teškoćama, pa je teško pretpostaviti da bi imao toliko novca u ovom trenutku. I do sada se pokazalo da je Kerum vešto koristio funkciju gradonačelnika i na račun Splita finansirao vlastite projekte. Nedavno je grad počeo uređenje obale do hotela „Marjan“, koji je u Kerumovom vlasništvu, što je izazvalo revolt građana. U poslednji čas je sprečeno da Kerumova nevenčana supruga dobije dozvolu za luksuzni restoran i kafić na mestu gde je gradnja zabranjena.

Mnogi Splićani ogorčeni su i odlukom da budu postavljeni spomenici Tuđmanu i papi, tvrdeći da na rivi nikada do sada niko nije dobio prostor za spomenik. Kerumova inicijativa posmatra se kao predizborni potez gradonačelnika, koji je nekada obećavao „brda i doline“.

Split, inače, grca u dugovima, pa je obustavljena i isplata 70 evra mesečno za nezaposlene, prenose Novosti.

(Večernje novosti)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga