Specijalni status za sever Kosova?

Prištinski list „Koha ditore“ prenosi danas da bi medjunarodna zajednica mogla da odobri davanje spec…

07. avg 2011

Prištinski list „Koha ditore“ prenosi danas da bi medjunarodna zajednica mogla da odobri davanje specijalnog statusa opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

List navodi da takvu mogućnost očekuju predstavnici „državnih institucija Kosova“, ne isključujući da predlog o „supstacijalnoj autonomiji severa“ izadje u javnost narednih dana na inicijativu medjunarodnog faktora. „Medjunarodni prijatelji su ocenili da integrisanje severa smatraju nemogućom misijom, s obzirom na to da tako nešto pokušavaju već 12 godina. Zato, a i s ciljem izbegavanja oružanih sukoba, oni kao dugoročo rešenje vide specijalni status za taj deo“, rekao je izvor lista.

Taj izvor je objasnio da medjunarodni faktori smatraju da će Kosovo samo na taj način sačuvati svoje trenutne granice. „Ideja medjunarodne zajednice je da se opštine na severu priznaju kao posebne jedinice koje će imati ovlaščenja u samoupravi i finansiranju“, objasnio je visoki zvaničnik kosovskih institucija.

Međutim, po njegovim rečima, kosovske vlasti do sada nisu dale nikakav signal da je taj predlog prihvatljiv za njih. „Ahtisarijev paket ostaje kao najveća ponuda koju mogu da imaju Srbi koji žive na Kosovu“, zaključio je izvor lista.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga