SPC vratila table sa nazivom Prolaza Srđana Aleksića

Nakon besmislenih izgovora, table ipak vraćene na mesto

17. nov 2014

Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) vratila je na svoje mesto dve table sa nazivom Prolaza Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koji je ubijen u januaru 1993. godine u rodnom gradu, jer je odbranio svoga prijatelja Bošnjaka.

Prethodno su početkom oktobra pojedine nevladine organizacije oštro protestovale zbog skidanja table, dok je SPC saopštila da će table biti vraćene kada budu završeni radovi na tom delu Prolaza Srđana Aleksića.

Nevladine organizacije iz koalicije Građanska Vojvodina bile su optužile SPC da je namerno skinula te table i da ih nije vrartila, iako su radovi već tada bili okončani.

Predstavnik SPC Zoran Latinović tada je rekao da SPC ne smeta naziv toga prolaza, ali je ocenio da je to imenovanje iz 2009. godine bilo “deo političke igre i nadmetanja sa crkvom”.

Srđana Aleksića ubili su 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske, u rodnom Trebinju, jer je od ubistva spasao svoga prijatelja i sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Skupština grada Novog Sada donela je u martu 2009. godine odluku o imenovanju Prolaza Srđana Aleksića, a odluka je sprovedena u delo u julu iste godine.

Srđan Aleksić je posthumno dobio brojna odlikovanja, a između ostalog odlikovao ga je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Prolaz Srđana Aleksića nalazi se u strogom centru Novog Sada i predstavlja jedno od omiljenih okupljališta mladih.

Sve zgrade u tom prolazu vraćene su u procesu restitucije Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga