SPC: Povučena inicijativa za kanonizaciju Njegoša

Inicijativu za proglašenje Njegoša za sveca podnela je Mitropolija crnogorsko-primorska, a na Saboru ju je izneo mitropoliti Amfilohije.

23. maj 2013

Inicijativa za kanonizaciju Petra Petrovića Njegoša povučena je iz procedure i Sabor Srpske pravoslavne crkve neće se baviti tom temom, izjavio je danas portparol Crkve episkop bački Irinej.

„Inicijativa za kanonizaciju Petra Petrovića Njegoša juče je ustupljena Komisiji Sabora, a danas je to pitanje ponovo razmatrano i Sabor je doneo novu odluku da se ta inicijativa povuče iz procedure i Sabor se neće baviti tom temom“, rekao je vladika Irinej novinarima u Patrijaršiji.

Inicijativu za proglašenje Njegoša za sveca podnela je Mitropolija crnogorsko-primorska, a na Saboru ju je izneo mitropoliti Amfilohije.

Episkop bački je naveo da je posebna pažnja na današnjoj sednici Sabora posvećena problemu Kosova i da je vođena odgovorna rasprava o ostanku i opstanku Crkve, naroda i državnosti na toj „najdragocenijoj i najsvetijoj srpskoj zemlji“.

Sabor će se još baviti tom „temom svih tema današnjih dana“ i do kraja zasedanja će imati o tome „šta da kaže“, rekao je portparol SPC.

Vladika bački rekao je da je Sabor danas razmotrio pripreme za Sveti veliki sabor Pravoslavne crkve i odlučio da komisija prouci svu raspoloživu dokumentaciju i da se SPC što aktivnije uključi jer je to jedna od ključnih tema.

Rekao je da su razmatrani i drugi izveštaji o aktivnostima i problemima u eparhijama SPC, ali nije izneo više detalja o tome.

Vladika Irinej ni danas nije želeo da odgovara na pitanja novinara, a sledeće obraćanje medijima zakazao je za sutra u 13 sati u Patrijaršiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga