SPC počela gradnju crkve u blizini Memorijalnog centra Potočari

U Budaku kod Srebrenice u srijedu je počela gradnja pravoslavne crkve uprkos protivljenju srebreničkih udruženja žrtava, ali i zabrinutosti koju je iskazala Delegacija Evropske unije u BiH

17. apr 2013

U Budaku kod Srebrenice u srijedu je počela gradnja pravoslavne crkve uprkos protivljenju srebreničkih udruženja žrtava, ali i zabrinutosti koju je iskazala Delegacija Evropske unije u BiH.

Majke Srebrenice upozoravaju da na tom mjestu nema pravoslavnog stanovništva i crkva se gradi u blizini masovne grobnice Budak 2 i Memorijalnog centra.

Da se te bogomolje grade gdje im je mjesto kako bismo i mi učestvovali u toj izgradnji i kako bismo pomogli, i da ne bi vrijeđalo ni žrtve, a ni ove bijele nišane, jer ovo je naše hodočašće. To ne ide u prilog ni Bošnjacima ni Srbima„, kaže Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“.

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozivaju Srpsku pravoslavnu crkvu da obustavi bilo kakve građevinske radove i zajedno sa Opštinom Srebrenica pronađe lokaciju koja bi mogla biti prihvatljiva svim zajednicama, porodicama žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, kao i vjernicima različitih vjeroispovijesti.

U srijedu je u Srebrenici boravio Stiven Gilen, prvi sekretar američkog ambasadora, koji je izjavio da je neophodno pronaći kompromisno rješenje:

Naša ambasada se nada da će vlasti iz RS-a i lokalne eparhije Pravoslavne crkve u surađivati s Opštinom da nađu nekakav kompromis, novu lokaciju koja služi vjernicima, a također je znak poštovanja žrtava ovdje“, rekao je Gilen.

Izgradnju crkve, međutim, opravdavaju Srbi iz Srebrenice.

Ima neophodna dokumentacija i ljudi prave na osnovu toga. Pa valjda ćemo poštovati zakone, a ne političku volju nekih ekstremističkih bošnjačkih organizacija?“, kaže Momčilo Cvjetinović, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a.

Hatidža Mehmedović napominje da ukoliko se ne postigne dogovor o izmještanju crkve, odgodiće se ovogodišnja komemoracija planirana za 11. juli.

(Sadik Salimović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga