SPC neće zvati papu u Srbiju

Rusija, Srbija i Crna Gora su tri većinski pravoslavne zemlje koje nijedan rimokatolički poglavar nikada nije posetio, a poslednji susret poglavara pravoslavne i zapadne crkve bio je 1054. godine kada je došlo do velike šizme, odnosno njihovog raskola.

01. jul 2011

Srpska pravoslavna crkva najverovatnije neće uputiti poziv papi Benediktu XVI  da prisustvuje proslavi 1.700 godina Milanskog edikta, 2013. godine u Nišu, jer o tome nije postignuta saglasnost Sabora.
Papa bi, možda, i dobio poziv da je prilikom posete Hrvatskoj obišao Jasenovac i odao poštu žrtvama koncentracionog logora. Kako se to nije dogodilo, a poglavar Rimokatoličke crkve obišao je grob hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, kome je posle Drugog svetskog rata suđeno zbog saradnje sa nacistima, izvesno je da će „poziv papi za dolazak u Srbiju morati da sačeka neka druga vremena“, navode u Patrijaršiji.
Zvaničan stav SPC o eventualnom dolasku pape u Srbiju nije bilo moguće dobiti, ali „izvor u Patrijaršiji“ ukazuje i da negativan stav SPC upućuje na kalendar događaja. Naime, da poziva papi za Niš nema jasno je, kažu u SPC, već i iz činjenice da bi sada za to bilo kasno, jer protokoli najviših crkvenih velikodostojnika nalažu da se njihove posete ugovaraju i po nekoliko godina unapred.
Analitičari religije ukazuju na uticaj Moskovske patrijaršije na papin dolazak u Srbiju  jer, kako kažu, teško da bi patrijarh Moskovski i cele Rusije pristao da se sa poglavarom svih katolika sretne u trećoj zemlji – Srbiji. Rusija, Srbija i Crna Gora su tri većinski pravoslavne zemlje koje nijedan rimokatolički poglavar nikada nije posetio, a poslednji susret poglavara pravoslavne i zapadne crkve bio je 1054. godine kada je došlo do velike šizme, odnosno njihovog raskola.

 

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga