Spasojević: Maksimalistički zahtevi opozicije, vlast će da „razvodnjava“ dijalog

"Opozicija ne sme da odustane od kontinuiteta koji postoji i mora da se osloni na preporuke i civilnog društva i OEBS-a“

04. feb 2021

„Nisam siguran da je opozicija optimistična po pitanju dijaloga, oni samo kreću od maksimalističkih zahteva. Ako nešto bude iz toga – super, a neko ne – ništa“, kaže za N1 vanredni profesor FPN Dušan Spasojević.

Spasojević kaže da 100 dana rada Vlade prolazi neprimetno i da to govori da je ovo Vlada kontuinuiteta sa prethodnom.

„Kada biste pitali ljude na ulici na nabroje 5-6 ministara, to bi bio veliki problem, ni ja se ne bih setio svih“, rekao je Spasojević i dodao da su mu, kada je Vučić oročio Vladu do 2022. godine, bili smešni komentari da je to vlada kratkog trajanja.

„Dve godine nije malo da se ne obraća pažnja, pritom ne znamo da li će to i da se desi, možda se nešto promeni, ne bi bilo prvi put da Vučić ili neko od njih promeni mišljenje“.

Profesor FPN kaže da se predsednik Srbije stalno ljuti na neke ministre, ali dodaje da to nije razlog što danas prisustvuje obeležavanju prvih 100 dana rada Vlade.

„Problem je što je predsednik države njihov šef, on se pozicionira kao najmoćnija ličnost u Srbiji. On je ljut na neke minitre, a teško da razumemo šta je tu problem, da li je prekršen neki zakon. On je kao neki roditelj tim ministrima. Ako je neko ljut, to bi trebalo da bude Ana Brnabić“.

Kaže da opozicija ne sme prerano da saopšti da ce izaći na izbore.

„Prošli put se opozicija distancirala, bojkot je bio prava strategija. Pregovori nisu nekako bili u punoj snazi. Sada ćemo videti i evropsku delegaciju u punoj snazi. Tako da su sada nešto bolji uslovi“.

Spasojević kaže da se ne vidi unutrašnji pritisak na vlast i da ishod dijaloga zavisi od pritiska spolja i kaže da je društvo delom stalo iza opozicije, a ako opozocija zainteresuje javnost, onda se pojavača značaj pregovora.

„Dačić je preneo želju SNS-a da Tanja Fajon ne bude deo dijaloga, ali ona sada ne može da bude povučena, mada možda ne bude bila u prvom redu. Ako pregovori budi imali jasan cilj oko čega se pregovara onda može da bude i uspeha“, kazao je Dušan Spasojević.

Kaže i da samo postojanje više različitih platformi i to što se opozicija „traži“ znači da postoji pluralizam.

„Opozicija je ponovo u procesu traženja ideja. Osećaju potrebu da promene pravila igre, zato predlažu, novo ministarstvo, koordinaciona tela, mada su sva ta rešenja izvan konteksta. Opozicija ne sme da odustane od kontinuiteta koji postoji i mora da se osloni na preporuke i civilnog društva i OEBS-a“, rekao je profesor.

Spasojević navodi da je od poslednjih izbora vlast u sličnoj poziciji pre svega zvog korone, ali da ipak postoje kritike iz EU, a da nešto bolje stoji onaj deo opozicije koji je bio u bojkotu, mada ističe da nisu iskoristili bojkot dovoljno dobro.

Kaže da će vlast „razvodnjavati“ dijalog i da su ključni SNS i onaj deo opozicije koji je bojkotovao izbore.

„DSS ima problem sa uključivanjem stranih pregovarača. Vlast ima za cilj da se troši vreme kako bi eventualni dogovor bio pomeren za jesen, ali i ako dođe do promena da oni nemaju kad da zažive, prošli put je traženo od šest do devet meseci, a to je ono što vlast želi da izbegne po svaku cenu“, ocenjuje Spasojević i kaže da nije realno da opozicija izađe sa dva kandidata na neke sledeće izbore.

„Taj predlog je dobar u funcicionalnom smislu, ali je nerealan. Oko toga će se teško dogovoriti onaj deo koji je izašao na izbore i onaj deo opocizije koji nije. Biće to veliki okrugli sto sa tridesetak ljudi“.

Osvrnuo se i na izbore u Crnoj Gori i naveo primer da nije nužno da opozicija ide u jednoj koloni.

„Tamo je bilo tri kolone, ali postojao je dogovor o razumevanju, ali i dogovor o nenapadanju. Opozicija jeste fokusirana na priču o izbornim uslovima, ali ne mogu da se suzdrže i ne podbadaju ko je izdao bojkot, opoziciju i slično. Uslovi u kojima opozicija radi su jako teški. Vlast je nadmoćna i jedva čeka da vidi neku pukotinu. To je igra koju igramo već godinama i akteri bi morali da nauče to“, rekao je Spasojević.

Kaže i da ako dođe do dijaloga i svi sednu i vlast kaže „nećemo više tako“ i da ponude sve najbolje, opozicija bi možda na nivou Beograda imala šanse za dobar rezultat.

„Svakako bi takve izbore iskoristila da se konsoliduje. SNS ima stabilnu i veliku podršku, ključno je da počne da opada podrška režimu. SNS ima svoje biračko telo i glasaju zato sto misle da su oni najbolji. SNS guši demokratiju u Srbiji, a uzeli su vlast osvojivši 26 odsto 2012. godine, pa je posle Nikolić pobedio Tadića.“

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga