- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Španski sud povukao nalog za hapšenje katalonskih lidera

Španski Vrhovni sud je u četvrtak objavio da su povukli evropske naloge za hapšenje katalonskih političara povezanih sa organizacijom referenduma za samostalnost prošlog 1. oktobra.

Također su naveli da su odlučili da povuku zahtjev za izručenje bivšeg predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta iz Njemačke, koji je optužen za zloupotrebljivanje javnih fondova povezanih za referendum.

Advokat bivše katalonske ministrice Clare Ponsati, pozdravio je odluku španskog suda da povuku evropske naloge za hapšenje katalonskih političara, ali rekao je da nije jasno da li će im biti omogućen povratak.

Bivša ministrica Ponsati (61), profesorica na škotskom univerzitetu St. Andrews, je jedna od nekoliko vođa katalonske regionalne vlade, koje Španija potražuje.

“To je izvanredna vijest za moju klijenticu Clarom Ponsati, i naravno za Puigdemonta… ali gledamo to sve sa oprezom,” rekao je odvjetnik Amel Anwar Reutersu telefonom.

“Pitanje, koje se otvara je da li je španska vlada spremna da dopusti gospodinu Puigdemontu da se jednostavno vrati u Kataloniju i proglasi nezavisnost… Sumnjam u to,” rekao je Anwar.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!