Španski narodnjaci pobijedili, ali bez većine

Nijedna stranka nije uspjela osvojiti 176 od 350 mjesta u parlamentu, što bi joj omogućilo nesmetano vladanje i izbor premijera

22. dec 2015

Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya pobijedila je s 26,8 posto glasova na dosad najneizvjesnijim izborima u Španiji, ali nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu i morat će tražiti podršku neke od drugih stranaka, pokazuju prvi neslužbeni rezultati nakon zatvaranja birališta.

Nijedna stranka nije uspjela osvojiti 176 od 350 mjesta u parlamentu, što bi joj omogućilo nesmetano vladanje i izbor premijera.

Narodna stranka dobija između 114 i 118 zastupnika u parlamentu, a Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) između 81 i 85, pokazuju neslužbeni rezultati.

Podemos (Možemo), koji se protivi mjerama štednje, osvojio je od 76 do 80 mandata i tako prvi put ušao u parlament, kao i liberalni Ciudadanos (Građani) s 47 i 50 mjesta.

Izborni rezultati unose potpunu neizvjesnost u vezi s formiranjem vlade i izborom premijera. Zasad je nepoznato ko bi s kime mogao koalirati, a uoči izbora se nagađalo o različitim opcijama.

Rajoy: Pokušat ću formirati stabilnu vladu

Narodna partija Španije je „ponovo uspjela postati vodeća politička snaga u zemlji“, rekao je premijer Rajoy.

„Imali smo četiri teške godine, ali sam radio ono što je, prema mom viđenju, bilo najbolje za interese Španije“, kazao je, naglasivši važnost nastavka ekonomskih reformi.

„Ulazimo u težak period u kojem su neophodni pregovori i postizanje sporazuma. Pokušat ću to da uradim“, poručio je.

Španija je ušla u novu političku eru poslije ovih izbora, označivši kraj četiri decenije dugog dvopartijskog sistema, rekao je lider Podemosa Pablo Iglesias.

„Danas je historijski dan za Španiju. Započinjemo novu političku eru u našoj zemlji“, poručio je, dodajući kako Španija više neće biti ista, prenio je Reuters.

Slijede teški pregovori

Narodna stranka i stranka lijevog centra Španska socijalistička narodna stranka (PSOE) mijenjale su se na vlasti od uvođenja demokratije 1978. godine te su uvijek imale stabilnu parlamentarnu većinu.

Od izbijanja ekonomske krize 2008, koja je ugasila hiljade radnih mjesta, a korupcijski skandali produbili nepovjerenje prema tim strankama, poraslo je nezadovoljstvo koje je lani dovelo do stvaranja novih stranaka Podemos i Ciudadanos.

Četiri stranke mogle bi se naći usred teških pregovora, što se u Španiji nikada nije dogodilo na nacionalnom nivou, i time do paralize u formiranju vlasti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga