Španija: Zabrana abortusa opasnost za žene

Španija je sve bliže zabrani abortusa osim u slučajevima kada je to neophodno za zaštitu psihičkog i fizičkog zdravlja žene ili kada je trudnoća posledica prethodno prijavljenog silovanja

25. jan 2014

Španija je sve bliže zabrani abortusa osim u slučajevima kada je to neophodno za zaštitu psihičkog i fizičkog zdravlja žene ili kada je trudnoća posledica prethodno prijavljenog silovanja. To je izazvalo talas negodovanja u celoj Evropi, ali i upozorenja stručnjaka i organizacija za zaštitu ljudskih prava poput Hjuman rajts voča (HRW). Oni svi ukazuju na istu opasnost – da će se time ugroziti zdravlje i životi žena, koje će pribegavati ilegalnim prekidima trudnoće. Članice EU odobravaju različite nivoe prava na abortus, a na Malti je on čak i zabranjen.

Protiv novog propisa, koji ima šanse da bude usvojen u parlamentu s obzirom na to da konzervativci imaju apsolutnu većinu, 23. januara je održan i protest stručnjaka – ginekologa, psihijatara, osoba koje se bave planiranjem porodice, pravnika i stručnih zdravstvenih organizacija.

Oni su naveli da ne žele da se vrate u doba Frankove diktature i zato su u ambasadi Francuske u Madridu simbolično predali 220 zahteva za azil. Francuska je zemlja u kojoj je najava zakonske izmene najjače odjeknula, mada je reakcija bilo i u drugim zemljama, a aktivisti španskih organizacija za zaštitu prava žena kažu da ih kolege iz čitave Evrope zovu da pitaju kako mogu da pomognu.

„Usmereni smo pre svega na to da zakon ne prođe“, objasnila je za AFP Izabel Serano, bivša predsednica Nacionalne federacija za porodično planiranje i koordinatorka udruženja Slobodne smo ako možemo da biramo koja okuplja oko 300 udruženja. Ako se tekst izglasa u Parlamentu „sigurno je da ćemo imati zdravstvene sektore koji su, recimo, nepokorni, možda čak i cele regione, jer to je već pomenuto u Karaliniji, Galiciji, Ekstremaduru i Andaluziji, koji ne žele to da primenjuju“.

Koordinatorka za porodično planiranje u velikoj regiji Katalonija Silvija Aldavert to potvrđuje.

„Prvo ćemo da probmo da sprečimo da žena mora da ide u inostranstvo“ zbog abortusa, navela je ona, dodavši da će ukoliko to ne uspe biti sproveden rezervni plan pomoći, poput onoga što je rađeno u frankističko vreme (1939-1975). Pre zakona iz 1985. godine kojim je abortus prvi put legalizovan za slučaj rizika za majku, Španjolke su zbog prekida trudnoće išle najčešće u London i Amsterdam, zahvaljujući „mrežama podrške koje su pužale informaciju, savete i ekonomsku pomoć za put“, objasnila je ona.

Sa ovom reformom, 90% žena koje se odlučuju na abortus moraće ili da idu u inostranstvo i plate put ili da ilegalno prekinu trudnoću čime se igraju sopstvenim životom, istakla je ova aktivistkinja za prava žena.

Konzervativna Narodna stranka ima apsolutnu većinu u parlamentu, pa bi uz podršku svih poslanika mogla bez problema ovaj propis da usvoji. Međutim, neki zvaničnici ove partije već su kritikovali zakon. a među njim asu i predsednici Ekstrmadura i Galicije. U Španiji je protiv ovog sporazuma organizovan i takozvani voz slobode, čiji aktivisti će sa severa Španije stićhhi u Madrid 1. februara.

Opasnost za žene

Istraživanja organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watć) ukazuju da ograničavanje prava na prekid trudnoće ugrožava zdravlje i živote žena koje se, ako ne mogu legalno, odlučuju za ilegalne i nebezbedne abortuse. To se dešava i u slučajevima kada su zakonima, poput predloženog španskog, predviđeni izuzeci u cilju zaštite zdravlja i života žena i devojaka.

Ta organizacija navodi i primer žena koje zbog straha ili srama kriju da su zatrudnele kao žrtve seksualnog zlostavljanja sve dok ne bude suviše kasno i onda moraju da bira da li da nastavi neželjenu trudnoću ili se obrate onima koji rade abortuse „na crno“.

Sličan problem imaju i trudnice sa neodrživim fetusima – koji možda neće imatu u potpunosti razvijeno srce ili mozak, što znači da neće moći da rode živu i zdravu bebu.

Na vezu između restriktivnih zakona o abortusu, ilegalnih prekida trudnoće i pretnje žvotu i zdravlju žena stalno upozoravaju i međunarodni stručnjaci i agencije UN.

Nekoliko izuzetaka u predloženom zakonu neće zaštiti prava žena i devojaka i taj zakon predstavlja pretnju njihovom pravu na jednakost, život, zdravlje i fizički integritet, navodi Hjuman rajts voč.

Iz te organizacije poručuju i da se predloženim zakonom osporava pravo žene da odluči o deci i da zbog njega žene postaju žrtve okrutnih, nehumanih i degradirajućih postupaka.

Background

U Španiji trenutno važi zakon donet 2010. kada su na vlasti bili socijalisti. Njime je abortus odobren do 14. nedelje trudnoće, izuzev u slučajevima deformiteta fetusa kada se može obaviti do 22. sedmice.

Vlada konzervativaca je u decembru 2013. usvojila predlog izmena zakona, kojim bi se abortus ograničio na slučajeve u kojima je ugroženo fizičko ili psihičko zdravlje, ili za prethodno prijavljena silovanja. U slučaju potrebe za abortusom zbog psihočkog stanja žene, predviđeno je da potvrdu daju dva psihijatra. Žrtve silovanja koje se odluče za abortus moraće da prijave silovanje policiji, a maloletnicama će biti potrebna i saglasnost roditelja ili staratelja u tom ali i drugim slučajevima.

Zakon predviđa i pravo lekara da odbije da uradi prekid trudnoće, kao i zabranu reklamiranja klinika na kojima se rade abortusi. Lekarima koji urade abortus suprotno zakonu preti se tužilaštvom.

(EurActiv)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga