Španija: Pokrenuta procedura za nezavisnost Katalonije

Dve katalonske partije pokrenule su proceduru u parlamentu Katalonije za najavu formalnog početka odvajanja od Španije i obrazovanje nove države

28. okt 2015

Dve katalonske partije pokrenule su proceduru u parlamentu Katalonije za najavu formalnog početka odvajanja od Španije i obrazovanje nove države.

Savez „Zajedno za da“ koji je na izborima prošlog meseca osvojio 62 mesta i radikalna levičarska stranka CUP koja je osvojila 10 od 135 mesta u parlamentu, danas su predstavili predlog da se u roku od 30 dana usvoji zakon koji bi omogućio pisanje Ustava i obrazovanje bezbednosnog sistema.

Katalonske parije su pozvale parlament u Barseloni da glasa o predlogu hitno, iako još nije obrazovana regionalna vlada.

Rahoj će blokirati pokušaj otcepljenja

Španski premijer Marijano Rahoj najavio je danas da će iskoristiti „sva politička i pravna sredstva“ kako bi blokirao pokušaj otcepljenja Katalonije, pošto su dve katalonske stranke podnele regionalnom parlamentu predlog o secesiji.

U televizijskom obraćanju naciji, Rahoj je kritikovao predlog kao „čin provokacije“, koji, kako je rekao, „neće imati nikakav efekat“, preneo je AFP.

„Država neće oklevati da iskoristi sva politička i pravna sredstva koja joj omogućavaju zakon i ustav u odbrani suvereniteta Španije“, istakao je Rahoj.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga