Španija: Crni fondovi premijerove partije

Španski premijer Marijano Rahoj odbio je da podnese ostavku nakon skandala sa crnim fondovima njegove Narodne partije. List El Mundo objavio je prijateljsku SMS prepisku premijera i optuženog partijskog blagajnika

15. jul 2013

„Luise, razumem te, budi jak. Zvaću te sutra, sve najbolje!“ – to je SMS poruka koju je premijer Marijano Rahoj uputio bivšem blagajniku svoje partije Luisu Barcenasu, i to 18. januara ove godine. Tog dana je list El Mundo pokrenuo priču o crnom fondu konzervativne Narodne partije kojoj pripadaju dvojica pomenutih. Barcenas (blagajnik partije od 1991-2010) je već nekoliko sedmica u pritvoru, a odatle je dao intervju El Mundu i prosledio dokument koji navodno dokazuje uplate na račun samog Rahoja i drugih političara, i to u poslednje dve decenije. Danas je Barcenas istražnom sudiji priznao postojanje crnih fondova. Osim toga, on je osumnjičen da je prikrio 48 miliona evra na računima u inostranstvu.

Socijalisti traže ostavku Rahoja

„S obzirom na neodrživu političku situaciju u Španiji, Socijalistička partija pozva na hitnu ostavku Marijana Rahoja“, rekao je lider opozicionih socijalista Alfredo Perez Rubakalba. „Šef vlade nije imao poštovanja za demokratski sistem, građane, za sopstvenu partiju i njene glasače. On mora sve da objasni pred parlamentom“, zatražio je Rubakalba. Premijer Rahoj je mesecima izbegavao da se pojavi pred poslanicima u vezi sa ovom temom, a danas, kada su ga novinari suočili sa temom, on je rekao da će „ispuniti mandat koji su mu da li građani“ i „očuvati stabilnost“.

Ono što se prebacuje Narodnoj partiji – koja inače ima apsolutnu većinu u skupštini – klasični je primer stranačkih crnih fondova. Neprijavljene donacije (za sada) nepoznatih krupnih kapitalista, sa tajnih računa, u zamenu za razne povlastice koje vlast može obezbediti. Rahoj je navodno bio miljenik donatora iz senke u periodu od 1997-1999. godine kada je bio ministar, a kako piše El Pais, dobio je oko 25.000 evra ukupno. Novac je navodno isplaćivan u vidu „bonusa“ starijim partijskim zvaničnicima. Narodna partija je do sada odbacivala optužbe.

Građani pritisnuti štednjom
Crni prihodi političara su posebno osetljiva tema u ekonomski posrnuloj Španiji. Konzervativna vlada u Madridu prihvatila je evropski domaći zadatak koji se sastoji od stroge štednje. Prošle godine je ukinuto oko 100.000 radnih mesta u javnoj službi. U prvom kvartalu ove godine u zemlji nije radilo više od šest miliona Španaca – nezaposlenost je rekordnih 27 odsto. Više od polovine ljudi bez posla čine mladi do 25 godina.

(Nemanja Rujević, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga