Šoti: Platforma je logična, ostalo je politikanstvo

Vojvodina treba da nastavi da brine o sprovođenju Ustava i sedam odsto budžeta koje joj sleduju

09. nov 2013

Ekonomska novinarka Vera Šoti ocenila je danas da su negativne reakcije na Platformu o finansiranju Vojvodine veštački i politički nametnuta pitanja, uz pomoć kojih se radi na potpunom centralizovanju Srbije.

Šoti je za agenciju Beta rekla da je Platforma ponudila logično rešenje za finansiranje pokrajine, jer se takvi primeri decentralizovanosti fiskalnih sistema mogu pronaći i u drugim evropskim državama, podsetivši na primer Italije i pokrajine Južni Tirol.

„U Italiji i na primeru Južnog Tirola vidimo da ova autonomna oblast ubira i do 30 odsto poreza i to je samo stvar tehnike. Kod nas je to pretvoreno u politiku i nalaze se izgovori za ukidanje Vojvodine,“ kazala je Šoti.

Ona je dodala da Vojvodina treba da nastavi da brine o sprovođenju Ustava i sedam odsto budžeta koje joj prema njegovim odredbama sleduju, i dodala da se budžet puni i ubiranjem PDV-a i akciza, tako da bi bilo logično da se ovi porezi na njenoj teritoriji sakupljaju i da deo u njoj ostane.

Prema njenim rečima, negativni navodi o Platformi ponovo u prvi plan ističu priču o raspodeli novca, a ne o punjenju budžeta, a kako je navela, poznato je da je Vojvodina dobar platiša i da učestvuje sa oko 40 odsto u punjenju budžeta Srbije.

„Kada više ne bilo priče o finansiranju Vojvodine, ne bi bilo još jednog političkog pitanja na kojem bi raznorazni političari mogli sebi praviti karijere i dizati politički rejting kao demagozi i takozvane patriote,“ dodala je Šoti.

Skupština Vojvodine juče je usvojila Platformu o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine, koja će biti upućena republičkim organima na raspravu i razgovor.

Platforma predviđa da Vojvodina, u skladu sa Ustavom i zakonom, preko svojih organa ubira sve vrste poreza i drugih javnih dažbina na svojoj teritoriji, uz učešće i u posrednim porezima, kao što su PDV i akcize.

Dokumentom je predviđeno i da iznos sredstava prikupljenih u Vojvodini po osnovu posrednih poreza koji je iznad budžeta Vojvodine, pripada republičkom budžetu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga