SOS – nemi filmovi i muzika u Bačkom Petrovcu

Posetioci će imati priliku da pogledaju neme filmove uz muzičku pratnju izvođača različitih žanrova

27. avg 2015

Međunarodni filmsko-muzički festival Sound of Screen – SOS Fest održava se prvi put od 26. do 30. avgusta u Bačkom Petrovcu, kulturnom centru Slovaka u Srbiji, a okupiće umetnike sa prostora bivše Jugoslavije i Višegradskog regiona, nudeći jedinstven spoj nemih filmova i žive muzike, uz raznovrstan prateći program.

Reč je o jedinstvenoj manifestaciji u jugoistočnoj Evropi tokom koje će posetioci imati priliku da pogledaju neme filmove uz muzičku pratnju izvođača različitih žanrova – grupa i solista iz svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i Češke, Slovačke i Mađarske.

Pod sloganom “Višegrad Meets Balkan”, prvi SOS Fest organizuje češko udruženje za kreativnu produkciju Next Picture, čiju filozofiju najbolje objašnjavaju reči Vaclava Havela: “Razumeti se međusobno, to ne znači prilagoditi se jedan drugome, već uzajamno razumeti svoj identitet”.

Festival počinje u Pozorištu VHV projekcijom starih kratkih filmova iz Vojvodine, uz koncertnu verziju predstave “Od sutra ne pijemo” u izvođenju Bagaž benda.

Organizatori su se potrudili da izborom filmova i muzike stvore posebnu dramaturgiju festivalskog programa, koji će 27. avgusta biti nastavljen slovačkom komedijom “Gagman” s Borisom Hibnerom (Hybner), uz nastup slovenačkog saksofoniste Jureta Pukla, te nemačkim horor klasikom “Vampir” i nastup hrvatskog psihodelik benda Pridjevi. Biće prikazana i češka nema komedija “Ljubavnice starog kontinenta”, uz nastup makedonskog džez trija Simona Kiselickog.

Kao poslasticu je za 28. avgust najavljen francuski “Život i smrt Isusa Hrista”, prvi nemi film u boji, uz koji će nastupiti Katarina Pavlović iz Crne Gore, dok je uz češki nemi dokumentarac o praškoj noći “Prag u sjaju svetlosti” najavljen češki steper Jan Bursa. Komediju Čarlija Čaplina “Noć na predstavi” interpretiraće Duo Darbar iz Mađarske, a uz klasik nemog filma “Metropolis” najavljen je slovački duo bubnjara Spoje.

Francuskim filmom “Posledice feminizma” počinje program 29. avgusta, uz pratnju harmonikaša Ondreja Maglovskog (Maglovsky) iz Srbije. Biće prikazan i američki film “Salome”, umetnička obrada drama Oskara Vajlda, uz pratnju džez/bluz sastava Sunday Stories iz BiH, dok će prvu filmsku verziju narodne legende o slovačkom razbojniku Janošiku pratiti uživo sastav Gipsy Groove sa Kosova, koji svira fank-rok.

Za završnicu je najavljena komedija “Happy End”, a nastupiće art-rok bend Eyot iz Srbije.

Poslednjeg festivalskog dana, 30. avgusta, posetioci će moći da uživaju u muzici na Dunavu u Čardi Kapor Gložan, a uz džem sešne, najavljene su i diskusije, neformalni susreti i tradicionalni riblji specijaliteti.

Program svake večeri završava se džem sešnom Lukasa kantora i VJ Ondre Sevcik sa gostima.

U dvorištu Pozorišta VHV, u specijalno postavljenom letnjem bioskopu, posetioci će naći i barove, restoran, chill-out zonu, bicikle na iznajmljivanje… a svakog popodneva imaće priliku da upoznaju bogatu multinacionalnu kulturu Vojvodine.

Festival je zanimljiv i sa gastronomskog stanovništva – posetioci će imati priliku da isprobaju bogatu ponudu jela i sokova od lokalnih namirnica, a posebno specijalitete nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

Prateći program nudi mogućnost upoznavanja Bačkog Petrovca i okoline kroz ribarenje s lokalnim ribarima, posete tipičnih ribljih restorana, akvaparka, tradicionalnih slovačkih kafana, izlete u obližniji Novi Sad…

U okviru pratećeg programa, najavljene su radionice, seminari i diskusije.

Najavljena je i filmska radionica koju će voditi popularni češki glumac, scenarista i reditelj Boris Hibner, a učesnici će pripremiti autorske kratke neme filmove koje će imati premijeru na narednom izdanju SOS Festa, uz živu muziki.

Jedan od ciljeva SOS Festa je da ponudi platformu za susret, diskusije, upoznavanje, preklapanje žanrova i “drugačijeg” – putem nemog filma i muzike, koji u sebi nose emociju koja ne mora da bude prenesena nijednim jezikom.

SOS Fest pretenduje da bude ostrvo prirodne multikulturalnosti, zasnovano na poštovanju, toleranciji i prijateljstvu.

Festival se realizuje u saradnji sa Višegradskim fondom, a partneri su organizacije Stara tržnica iz Bratislave (Slovačka), Mindspace Non-profit KFT iz Budimpešte (Mađarska), Pozorište VHV Bački Petrovac (Srbija) i Radio Urban FM iz Prištine (Kosovo).

Festivalski sajt je sosfest.eu, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu jugoistočne Evrope, kao i u PRILOGU.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga