SOS centar: Mnoge žene trpe nasilje u izolaciji ali i tišini

"Mnoge žene ali i mladi nemaju prostora da potraže pomoć i podršku na bezbedan i poverljiv način"

21. apr 2020

SOS ženski centar u Novom Sadu upozorio je danas da u periodu pandemije i vanrednog stanja „mnoge žene trpe nasilje u izolaciji ali i tišini“.

„Naša statistika ukazuje da je broj poziva manje nego u prethodnom periodu. Mnoge žene ali i mladi nemaju prostora da potraže pomoć i podršku na bezbedan i poverljiv način„, navodi se u saopštenju tog centra.

Kako je navedeno, usluge poput mejla i instant četa pokazale su se kao efikasnije u periodu pandemije.

Od početka vanrednih mera SOS ženski centar pružio je oko 50 intervencija putem sms-a, instant čata, onlajn savetovanja, mejla i posredovao u četiri slučaja ka drugim institucijama.

„Izolacija, fizička blizina, ograničavanje ličnog prostora, finansijski problemi, neadekvatni obrasci prevladavanja stresa, nagomilavanje besa i frustracije, nedostupnost ili ograničeni pristup resursima podrške u lokalnoj zajednici ključni su faktori rizika od pojave, ponavljanja i povećane učestalosti nasilja u porodici“, upozorio je SOS centar.

Navodi se i da je SOS centar od početka vanrednog stanja razvio model onlajn psihološke podrške za žene koje se nalaze u situaciji porodičnog nasilja, a nstavljena je i podrška mladima u situaciji porodičnog ili partnerskog nasilja.

Građani se mogu obratiti SOS ženskom centru putem telefona 021/422740, emaila: sos.telefon@gmail.com ili Fejsbuk stranice: https://www.facebook.com/pages/SOS-%C5%BDenski-centar/238349352875855?ref=hl

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga