Soros: Progon Rohinja poput genocida

Nobelovci pozvali na okončanje progona Rohinja, George Soros rekao da postoje paralele sa zlodjelima nacista

29. maja 2015

Više dobitnika Nobelove nagrade za mir, danas je pozvalo na okončanje progona muslimanske manjine u Mijanmaru, naroda Rohinje, upozoravajući da ono što im se dešava nije ništa manje od genocida.

Nobelovci su taj apel uputili na kraju trodnevne konferencije u Oslu, gdje su se učesnicima preko videolinka obratili južnoafrički aktivista i bivši nadbiskup Desmond Tutu, iranska aktivistica za ljudska prava Shirin Ebadi i bivši predsjednik Istočnog Timora Jose Ramos Horta, prenijela je agencija AP.

Alarmantne paralele

Američki investitor, George Soros, upozorio je da postoje alarmantne paralele između progona Rohinja i genocida koje su izvršili nacisti.

Hiljade pripadnika naroda Rohinja su zadnjih nekoliko sedmica izložene progonu u Mijanmaru, koji napuštaju i brodovima stižu u Indoneziju, Maleziju i Tajland, pri čemu ih trgovci ljudima često napuštaju na pučini ili ih oslobađaju kada njihove porodice plate otkup.

Ranije u četvrtak, tibetanski duhovni vođa Dalaj lama pozvao je šeficu mijanmarske opozicije i dobitnicu Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi, da uloži napore kako bi pomogla Rohinjama.

Aung San Suu Kyi nije se oglasila o krizi migranata, u okviru koje su hiljade Rohinja pobjegle od progona u Mijanmaru.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga