Soros: Napuštamo Mađarsku zbog represije

"Mađarska vlada je ocrnila i pogrešno predstavila naš rad i vrši represiju nad građanskim društvom zarad političkih ciljeva, koristeći taktike koje su bez presedana u istoriji Evropske unije"

15. maja 2018

Fondacija finansijera Džordža Sorosa saopštila je da zatvara kancelariju u Mađarskoj, uz obrazloženje da je do tog poteza došlo zbog „sve represivnijeg okruženja“.

Fond za otvoreno društvo (OSF), koji finansira nevladine organizacije, najavio je da će premestiti svoje operacije u Berlin.

Desničarska vlada mađarskog premijera Viktora Orbana saopštila je da planira uvođenje zakona kojim će biti pooštrene restrikcije prema nevladinim organizacijama. Kada je ponovo izabran za mesto premijera prošlog meseca, Orbanova kampanja se odvijala pod motom „stop Sorosu“. Soros negira Orbanove optužbe da je njegova organizacija deo većeg plana da se u Evropu dovedu migranti kako bi se potkopale nacionalne države.

OSF je meta konstantnih verbalnih i pravnih napada koje sprovodi vladajuća stranka Fides tokom protekle tri godine. „Mađarska vlada je ocrnila i pogrešno predstavila naš rad i vrši represiju nad građanskim društvom zarad političkih ciljeva, koristeći taktike koje su bez presedana u istoriji Evropske unije. Postalo je nemoguće da sačuvamo bezbednost naših operacija i naših zaposlenih u Mađarskoj od proizvoljnih postupaka vlade“, rekao je predsednik fondacije Patrik Gaspard.

Vlada Mađarske je saopštila da je plan uvođenja zakona za pooštravanje pravila za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva zasnovan na brizi za nacionalnu bezbednost. Najavljene mere vlade u okviru novog zakona će obuhvatiti uvođenje 25 odsto poreza na strane donacije namenjene programima koji podržavaju migraciju, uvođenje bezbednosnih provera za zaposlene i zabranu svake grupe za koju se smatra da predstavlja bezbednosni rizik. Grupe za zaštitu ljudskih prava osuđuju ovaj zakon i tvrde da je on usmeren na suzbijanje onih koji kritikuju vladu.

U ponedeljak je Orban za agenciju AFP izjavio da je platforma „stop Sorosu“ bila „jedno od najvažnijih pitanja prilikom izbora“. „Mađari su glasali za to, a mi ćemo uraditi ono što smo obećali da ćemo uraditi“, rekao je Orban u Varšavi. Pre izbora, Fides je omalovažavao Sorosa na plakatima za kampanju na kojima je pisalo „nemojte dozvoliti da se Soros poslednji smeje“.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga