- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Soros na ničijoj zemlji

Proteklog vikenda je Stiven Banon, bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, ocenio da je „Fondacija otvoreno društvo“ Džordža Sorosa istovremeno i uzor i neprijatelj. Američki populista i desničar je u intervjuu za internet-portal „The Daily Beast“ najavio da osniva novu desno-populističku fondaciju pod nazivom „Pokret“ i to sa sedištem u Briselu. Njegov cilj: podstaći „revoluciju desnice“ u Evropskoj uniji pred izbore za Evropski parlament koji se održavaju 2019.

Populistički front imao bi za zadatak da zaustavi evropsko ujedinjenje. Banonov uzor je fondacija američkog milijardera Sorosa, koja se zalaže za vrednosti dijametralno suprotne Banonovim: za pluralitet i otvoreno društvo.

Orban protiv Sorosa

Jedan predstavnik Fondacije za otvoreno društvo za DW kaže: „Stiven Banon nekorektno opisuje rad fondacija Džorža Sorosa. Mi niti finansiramo, niti pomažemo, niti savetujemo političke stranke. Soroseve fondacije imaju jednostavnu filozofiju: demokratskim društvima u razvoju potrebne su otvorene debate, bazirane na činjenicama, koje svi moraju da poštuju. Takve ideje će nadživeti Banonov populizam.“

Soroseve fondacije finansiraju brojne nevladine organizacije koje se bave širokim dijapazonom tema. U istočnoj Evropi pomažu manjinama kao što su progonjeni Romi. Mediji sa područja bivše Jugoslavije koji su se suprotstavili nacionalističkom divljanju i strahotama tokom i nakon raspada te zemlje, preživeli su samo zahvaljujući Sorosevoj pomoći. On je takođe finansirao i rad organizacija koje su zalagale za mir u BiH, odnosno na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Trgovac na berzi Soros otvorio je svoju fondaciju još 1984. u njegovoj rodnoj Budimpešti. Tamo je, nakon pada „gvozdene zavese“ otvoren Centralnoevropski univerzitet, koji se brzo razvio u centar za obrazovanje elita u zemljama mlade demokratije. Ali dolaskom na vlast nacionaliste i desničara Viktora Orbana pre osam godina, Sorosevim fondacijama počeo je da se suprotstavlja taj sve uticajniji protivnik. Orban je protiv onoga za šta se Džordž Soros bori. Mađarski premijer želi i da uđe u savez sa američkim populistima, okupljenim oko Stivena Banona. Zajednički neprijatelj su im Sorosove fondacije.

Preseljenje u Berlin

Sada su efekti te borbe vidljivi. Godinama je Budimpešta gušila Soroseve fondacije sve novim i novim zakonima. Tokom poslednje izborne kampanje u Mađarskoj, Soros je okarakterisan kao neprijatelj broj 1, što je bilo vidljivo i na bilbordima po čitavoj zemlji.

Nakon formiranja vlade, partija Viktora Orbana uvela je zakon kojim je Sorosevim fondacijama onemogućeno da nastave rad u Mađarskoj. Svaki saradnik fondacije i svako udruženje kojem se pruža pomoć, po tom zakonu mora da državnim službenicima napismeno predstavi svaku svoju, pa i najsitniju aktivnost – bez obzira na to da li se time krše prava na privatnost podataka. „Zakoni su nam stalno otežavali da nastavimo rad“, kaže jedan saradnik fondacije koji trenutno radi na zatvaranju predstavništva u Budimpešti.

Već izvesno vreme poznato je da se Sorosevo predstavništvo iz Budimpešte seli u Berlin. Sada se zna i kada i gdje. Predstavništvo u Budimpešti zatvara se 31. avgusta, a od septembra će se useliti u prostorije na berlinskom trgu Potsdamer plac. To je istorijska lokacija, koja se u vreme Berlinskog zida nalazila na „ničijoj zemlji“.

Političko povlačenje?

Od 150 zaposlenih, 85 najpre odlazi u Berlin. Ostali bi trebalo kasnije da im se pridruže. Tokom godine bi trebalo da budu pronađene kancelarije koje bi bile stalno sedište Sorosevih fondacija. Iz Berlina će se nastaviti finansijska podrška demokratskim grupama u Mađarskoj, ali i drugim zemljama istočne i jugoistočne Evrope. „Naši programi i projekti se nastavljaju“, najavljuju Sorosevi saradnici.

To zvuči prkosno, ali je činjenica da su od dolaska na vlast nacionalno-populističkih vlada u Budimpešti, Varšavi i Bratislavi imali mnogo problema. Nakon što je mađarski premijer Orban posle reizbora za predsednika vlade podneo na usvajanje zakon o ograničavanju slobodnog rada fondacija, Sorosevi saradnici danima nisu davali intervjue u nadi da neće biti još gore. A onda je postalo još gore. U svakom slučaju, preseljenje u Berlin deluje kao svojevrsno političko povlačenje Džordža Sorosa.

(Frank Hofman, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!