Sonja Biserko: Korak ka jednopartijskom sistemu

Obaveza opozicije je da se odupre autoritarnosti koja će rasti

02. apr 2017

Ovim izborima Vučić je legitmisao svoju vlast na svim nivoima i može se zaključiti da je Srbija ozbiljno zakoračila ka jednopartijskom sistemu, ocenjuje za Danas rezultate izbora Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ona dodaje da je za to u velikoj meri odgovorna opozicija koja nije uspela da se konsoliduje i ponudi ubedljivu alternativu, niti je uspela da se suprotstavi konstantnoj difamaciji i kriminalizaciji kojima ju je izložila SNS.

“Radikali/naprednjaci su uvek bili partija sa najvećom podrskom posle SPS, ali sve do 2012. godine nisu uspevali da se domognu vlasti. Kad se to desilo uzeli su apsolutnu vlast i tokom poslednje četiri godine promenili su političku scenu Srbije bez većeg otpora opozicije i društva. Za to vreme uspeli su da diskredituju partijski život, a time i demokratiju. Mediji su stavljeni pod kontrolu, što je dodatno zaustavilo ili sprečilo dijalog na sve važnije teme u društvu”, napominje Biserko.

Prema njenim rečima, Saša Janković je kao samostalni kandidat ostvario značajan rezultat, koji mu otvara mogućnost da u budućnosti ponudi novu političku opciju. Najveće iznenađenje je, dodaje, svakako Preletačević čija je poruka važna za sve aktere političkog života.

“Iza njega je stala mlada generacija koja je time pokazala suštinsko nezadovoljstvo i otpor prema aktuelnoj situaciji”, ističe sagovornica Danasa.

Biserko ističe da bez obzira na sve nepravilnosti koje su zabeležene tokom izbornog procesa kao i nefer okolnosti, stoji činjenica da je pobeda Aleksandra Vučića bila očekivana i da je neupitna.

“Tendencija ka autoritarnosti koju je do sada pokazivao će rasti, što obavezuje opoziciju i sve građane da jos se suštinski odupru”, zaključuje Biserko.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga