Sonja Biserko: Falsifikat notornih činjenica

"Na delu je ne samo relativizovanje, već i falsifikovanje notornih činjenica“

17. nov 2018

Ana Brnabić samo ponavlja ono što je sada oficijelni narativ zvaničnog Beograda kada je reč o ratu u BiH, a posebno o Srebrenici, rekla je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ona je ovo izjavila povodom izjave premijerke Srbije, koja je u intervjuu Dojče vele negirala da se u Srebrenici dogodio genocid. Biserko tvrdi da aktuelna vlast u Srbiji sistemski poništava i omalovažava sve što je u Hagu presuđeno.

„Promoviše svoju interpretaciju kako je rat u BiH oslobodilački rat Srba i slično. Na delu je ne samo relativizovanje, već i falsifikovanje notornih činjenica“, smatra Biserko. Kako je rekla, međunarodni kontekst samo ohrabruje zvanični Beograd u tom smislu što je laž postala legitimna i u najdemokratskijim društvima.

„Takva interpretacija, ne samo rata u BiH, već i u Hrvatskoj i na Kosovu, samo produbljuje tenzije u regionu i udaljava ga od normalizacije u svakom pogledu“, navodi Biserko. Biserko je upozorila da retorika Beograda protiv svih u regionu čini Beograd faktorom nestabilnosti. „Aspiracije prema regionu nisu nestale, već naprotiv u poslednje vreme se sve više afirmišu. Premijerka Brnabić samo pokazuje koliko je instrument jedne propale politike“, smatra Biserko, prenosi portal Vijesti.ba.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga