Sombor „najstariji“ vojvođanski grad

U Somboru prosek godina 43,5, u Novom Sadu 40, a u Subotici 41,9

27. dec 2012

Razlog što je svojevremeno i književnik Janoš Herceg svoj rodni Sombor pominjao kao grad penzionera potvrdili su i podaci iz najnovijeg popisa stanovništva, koji svedoče da je među Somborcima i sada više penzionera nego dece u dobu za jaslice. Analizom podataka iz popisa 2011. u Republičkom zavodu za statistiku utvrđeno je, naime, da prosečna starost stanovnika Srbije iznosi 42,2 godine, kao i da je taj prosek u Somboru 43,5 godine, po čemu je ovo ujedno i najostareliji grad u Vojvodini. U Srbiji, inače, postoji samo još jedan grad sa starijim stanovništvom u proseku, reč je o Zaječaru, sa prosečnom starošću njegovih žitelja od 45,5 godina.

U Vojvodini, inače, Novi Sad ima značajno mlađe stanovništvo, gde žitelji u proseku imaju 40 godina, u Subotici je taj prosek 41,9 godina , a u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici taj prosek je potpuno isti kao i na republičkom nivou.

Popis stanovništva u Somboru pokazao je da je 88,81 odsto žitelja punoletno, a najbrojnija je generacija između 55 i 59 godina života, koja čini 8,21 odsto tamošnje populacije, dok deca do četiri godine starosti čine svega 3,93 odsto stanovništva.

(Magyar Szo) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga