- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sombor: Građani protestovali ispred Proteinke

Oko pedesetak građana grupe građana „Tužimo somborsku kafileriju“ protestovalo je danas ispred Proteinke u Somboru zbog neprijatnih mirisa u tom gradu.

Aktivisti su na pola sata blokirali prilaz kafileriji, noseći gas maske, cveće i transparente.

Predstavnik grupe građana Danijel Mirkov rekao je novinarima da se ni ovog puta okupljenim građanima nije obratio niko iz menadžmenta Proteinke.

On je najavio da će se protesti radikalizovati i da će se građani ubuduće okupljati ispred zgrade Gradske uprave.

„Ni posle pola godine, od kada smo gradskim vlastima predali peticiju sa preko 5,5 hiljada potpisa građana kojima smetaju neprijatni mirisi iz Proteinke, nismo dobili nikakve odgovore, iako su nam oni tada obećani na sednici Skupštine, na kojoj se o tome raspravljalo“, objasnio je Mirkov.

On je kazao i da će građani, koji se budu okupljali ispred Gradske uprave, nositi gas maske, kako bi gradski funkcioneri morali svojim gostima da objašnjavaju razloge za to.

„Samo preko gradske vlasti ćemo moći da stignemo do resornog ministarstva i nećemo odustati jer su mirisi koji se šire gradom zaista nepodnošljivi“, rekao je Mirkov.

Somborski aktivista je istakao i da je grupa građana „Tužimo somborsku kafileriju“ tužila tu fabriku i da je postupak u toku.

Ta grupa organizovala je slične proteste i prošle godine. Direktor Proteinke, koja se bavi prikupljanjem i preradom životinjskog otpada, Borislav Tomić negirao je tada optužbe i istakao da ta fabrika ne zagađuje vazduh, vodu i zemlju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!