Sombor: Gase školu kako bi otvorili tužilaštvo

Prestaje da postoji jedna od najstarijih škola u Somboru

31. avg 2014

Somborsko gradsko veće usvojilo je predlog radne grupe za sprovođenje odluke Ministarstva prosvete o ukidanju somborske Osnovne škole „21. oktobar“.

Učenici te škole preći će od 1. septembra u Osnovnu školu „Bratstvo-jedinstvo“.

Ukidanjem ove obrazovne ustanove prestaje da postoji jedna od najstarijih škola u Somboru.

Ovakva odluka usledila je nakon prošlogodišnje posete ministra pravde Nikole Selakovića, koji je sa gradskim čelnicima potpisao protokol o otvaranju Osnovnog i Višeg tužilaštva u zgradi osnovne škole.

Kako je tada bilo najavljeno, ministar je sa predstavnicima lokalne samouprave trebalo i da obiđe tu školu, međutim do toga nije došlo jer u somborskoj OŠ „21. oktobar“ nisu bili obavešteni o njegovom dolasku, ali ni o namerama o njenom zatvaranju.

Načelnik Školske uprave tada je objasnio da su u Ministarstvu pravde procenili da je zgrada u kojoj se sada nalazi škola najpogodnija za otvaranje tužilaštva.

„Lokalna samouprava je u obavezi da donese novi akt o mreži škola. Po uredbi Vlade Srbije na razdaljini od dva kilometra ne mogu postojati dve škole, ako jedna ima manje od 400 učenika. Osnovna škola 21, oktobar ima 114 učenika, susedna „Bratstvo jedinstvo“ 414, a sledeća 780 učenika“, objašnjeno je tada novinarima.

Somborsko gradsko veće donelo je na poslednjoj sednici , održanoj pre dva dana, odluku kojom se obavezuje nadležno odeljenje da obavesti Pokrajinski sekretarijat o odluci lokalne samouprave o ukidanju škole.

Ujedno, resorno odeljenje treba da traži i dozvolu pokrajinskog sekretarijata za ukidanje OŠ „21. oktobar“, a roditelje đaka te škole da obavesti o njihovom prelasku u drugu školu od 1. septembra.

Od deset članova somborskog gradskog veća devet je glasalo za ove odluke, dok je jedan član veća bio protiv.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga