Sombor: Erne Bošnjak dobija spomenik

Otkrivanje spomenika planirano je za jun, kada bi se organizovala i projekcija filmova iz Bošnjakove preostale zaostavštine i organizovao skup posvećen Bošnjakovoj ulozi u kinematografiji

19. apr 2013

Tri udruženja građana – Moj Sombor, Bunjevačko kolo i Mađarska građanska kasina – inicirala su da se u Somboru podigne spomenik u prirodnoj veličini somborskom filmadžiji i sanjaru „Podunavskog Holivuda“ Erneu Bošnjaku. Inicijativu su prihvatile gradska komisija za spomenike, kao i gradsko veće, ali o mestu na kojem bi bio postavljen spomenik još nije odlučeno. Jedna od ideja je da bude postavljen u blizini pre tri godine otkrivenog spomenika Lazi Kostiću, a druga da to bude na uglu Čitaoničke ulice, gde se nalazila Bošnjakova štamparija i gravirnica.

Inicijatori podizanja spomenika Bošnjaku, tri udruženja građana, organizovaće u maju aukciju dela lokalnih slikara, a potrebna sredstva u iznosu od oko tri hiljade evra za podizanje spomenika nameravaju da obezbede i iz drugih donacija. Skulptura će biti izrađena livenjem poliestera u bronzi, što je značajno jeftinije rešenje od bronzane skulpture. Spomenik će izraditi vajar Igor Šeter, autor spomenika Lazi Kostiću, i mada maketa spomenika Bošnjaku još nije konačna, izvesno je da će predstavljati znamenitog Somborca iza njegove kamere. Otkrivanje spomenika planirano je za jun, kada bi se organizovala i projekcija filmova iz Bošnjakove preostale zaostavštine i organizovao skup posvećen Bošnjakovoj ulozi u kinematografiji.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga