Sombor će učiniti sve da bude grad tolerancije

Somborski većnici poručili i da ničija nacionalnost ne sme biti ugrožena

18. okt 2014

Grad Sombor će učiniti sve da da zadrži tradiciju toleranije, mira i bratstva, zaključak je sa poslednje sednice Gradskog veća, sazvane zbog spaljivanja pekare „Dva brata“ u tom gradu, čiji je vlasnik Albanac.

Na sednici, na kojoj je bio prisutan i vlasnik pekare Albert Kerhani, većnici su oštro osudili vandalizam i poručili da njime nije učinjena samo materijalna, već i moralna šteta.

Somborski većnici su istakli i da očekuju da će nadležni organi sprovesti istragu i brzo utvrditi ko je vinovnik  tog nedela.

Oni su poručili da ničija nacionalnost u Somboru ne sme biti ugrožena, te da će predstavnici grada biti u stalnom kontaktu sa vlasnicima pekare „Dva brata“.

Ta pekara je prvi objekat u vlasništvu pripadnika albanske nacionalne zajednice koji je napadnut.

Požar je podmetnut u četvrtak oko pola dva ujutro, a Kerhani je odmah pozvao policiju i vatrogasce koji su sprečili da se požar proširi na okolne objekte. Istraga o tom slučaju je u toku.

Pekara „Dva brata“ bila je nekoliko puta meta vandala i pre sedam godina, kada su na njoj razlupani izlozi, a građanima je u nekoliko navrata čak deljen i besplatan hleb kako ga ne bi kupovali u pekarama čiji su vlasnici Albanci.

Tada su predstavnici nevladinih organizacija, funkcioneri i političke partije organizovali akciju „Burek solidarnosti“ i doručkovali zajedno u pekari „Dva brata“, kako bi podržali napadnute građane Sombora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga