Šoltes: Srbija da ne ignoriše presude

"Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika"

30. nov 2018

„Želim da pojasnim i istaknem da `temeljni korak` ne znači preduslov ili obavezu. `Temeljni korak` znači da se moraju uložiti napori da bi se uspostavilo uzajamno razumevanje o prošlim događajima koji su deo evropske istorije. Takođe, spoljne akcije Evropske unije zasnovane su i određene na poštovanju međunarodnog prava, te stoga presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju moraju se uzeti u obzir i ne smeju se ignorisati”, saopštio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Igor Šoltes, poslanik Evropskog parlamenta.

Šoltes, evroparlamentarac iz Slovenije, to je naveo u pisanom odgovoru na upit RSE u vezi sa njegovim amandmanom po pitanju genocida u Srebrenici koji je usvojen u okviru rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji koja je u Briselu izglasana u četvrtak.

„Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika. Podseća ih da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je nasledio takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka. Naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju EU“, stoji u usvojenoj Rezoluciji.

Dan nakon izveštaja evroparlamenta nije bilo komentara najviših zvaničnika Srbije, koji su u petak bili na Kipru na zajedničkoj sednici srpske i kiparske vlade, u vezi sa delom o Srebrenici.

Rezolucija Evropskog parlamenta, u kom se od Srbije traže i vladavina prava, medijske slobode i dijalog sa Kosovom, usvojena je sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga