Šolaja: Vlada Srbije odmaže domaćem IT sektoru

"Aktivnosti Vlade Srbije praktično destabilizuju i podrivaju domaći IT sektor

18. nov 2013

Direktor IKT klastera Milan Šolaja izjavio je danas da ne postoji dosledna državna politika kada su u pitanju informacione tehnologije i optužio Vladu Srbije da svojim aktivnostima ugrožava domaći IT sektor.

Šolaja je rekao da je taj klaster ranije poslao otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, u kojem je ukazao na manjkavosti u pristupu državnog vrha razvoju domaćeg IT sektora, koji karakteriše „potpuno ignorisanje domaćih potencijala“.

„Aktivnosti Vlade Srbije praktično destabilizuju i podrivaju domaći IT sektor“, rekao je Šolaja i dodao da iz Vlade Srbije do danas nije stigao nikakav odgovor na rto otvoreno pismo.

On je u razgovoru sa vojvođanskim sekretarom za privredu Miroslavom Vasinom ocenio da domaći IT sektor, prvenstveno softverska industrija, može da bude „zamajac srpske privrede“, preneo je Biro za informisanje pokrajinske vlade.

„Ali, na tom planu ne samo da se ne radi ništa, nego se aktivno podrivaju i destabilizuju potencijali. Potpuno je neverovatno, na primer, da se ignoriše različitost efekata stranih direktnih investicija u različitim sektorima, a u sektoru softverske industrije su ti efekti katastrofalni ako su investitori vođeni isključivo iskorišćenjem domaćih ljudskih resursa kao radne snage“, naveo je Šolaja.

Prema njegovim rečima, Srbija će šansu u ovom sektoru imati još u toku jednog veoma ograničenog vremenskog perioda i ako tu šansu ne iskoristi, sigurno je neće ponovo dobiti.

„Zato je neophodno da se što pre formira jasna vizija budućeg razvoja domaće IT industrije i odmah započne s aktivnostima koje će voditi ka sprovođenju takve vizije u delo“, poručio je Šolaja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: RIK
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga