Šolaja: Novi Sad je prestonica industrije softvera

Srbiji treba mnogo više programera

14. feb 2015

U proizvodnji softvera u Srbiji je zaposleno između šest i sedam hiljada ljudi, od kojih je više od polovine, odnosno oko 3.500, u Novom Sadu, ali su potrebe mnogo veće, izjavio je direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

Šolaja je za danšnji novosadski Dnevnik rekao da je veliki problem IT industrije u Srbiji nedostatak kadrova pa tako praktično nema nijednog nezaposlenog kvalitetnog programera, a potreba za tom strukom ne jenjava.

On je ocenio da bi obrazovni sistem trebalo da prati potrebe tržišta rada, ali to nije tako pa na visokoškolskim ustanovama u Srbiji nema dovoljno mesta za sve koji žele da upišu studije računarstva.

Šolaja je istakao primer Rumunije, gde studenata računarstva ima mnogo više, subvencioniše se celokupan izvoz softvera, što im obezbeđuje dodatnu konkurentnost, a taj sektor oslobođen je i plaćanja poreza na plate, ali se to državi višestruko vraća.

Prema njegovim rečima, Novi Sad se s pravom može smatrati centrom industrije informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji, a samo na Fakultetu tehničkih nauka u glavnom gradu Vojvodine „izraslo je ” 105 kompanija iz te oblasti, koje postižu dobre rezultate na tržištu.

Šolaja je naveo da je jedna kompanija iz Novog Sada u prve dve godine rada prodala 40.000 licenci za podršku upotrebi svog programa po 300 američkih dolara po licenci, a njihovi klijenti su poznate svetske kompanije, poput SAP-a i „Diznija”.

Naveo je i primer dve novosadske kompanije koje drže 80 odsto svetskog tržišta HOPA igara.

(Autonomija/Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga