Sociološko naučno društvo: Policija pretukla i uhapsila naučnog saradnika dr Vladimira Mentusa

"Osuđen je na 30 dana zatvora i odmah sproveden u zatvor u Padinskoj Skeli"

12. jul 2020

Sociološko naučno društvo Srbije saopštilo je večeras da je njihovog člana, naučnog saradnika u Institutu društvenih nauka dr Vladimira Mentusa, pretukla i uhapsila policija, iako nije učestvovao u bilo kakvim akcijama protiv policije, na protestima ispred Skupštine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, tokom noći između 11. i 12. jula, dr Vladimir Mentus uhapšen je samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije i bez obzira na to što nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije, niti u bilo kakvim drugim nasilnim akcijama, što se vidi i na snimku koje Sociološko naučno društvo Srbije poseduje.

“Prilikom hapšenja je pretučen od strane pripadnika policije koji su izvršili hapšenje. Po kratkom postupku, bez odgovarajuće pravne procedure dokazivanja, prava na odbranu i advokata osuđen je na 30 dana zatvora i odmah sproveden u zatvor u Padinskoj Skeli”, piše u saopštenju.

Sociološko naučno društvo Srbije je navelo da zahteva hitno puštanje na slobodu dr Vladimira Mentusa, kao i svih onih koji su na isti način uhapšeni i procesuirani, a kojih, kako se navodi, “nije malo”.

Zahtevali su i da se protiv lica koja su organizovala i sprovela na ovaj način hapšenje a koja se vide na snimcima, kao i njihovih nalogodavaca, sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti i izreknu odgovarajuće sankcije.

“Ovakvo postupanje policije i sudski postupci po kratkom postupku bez zaštite prava uhapšenih predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava, podrivaju pravni sistem Srbije i predstavlja još jedan primer uzurpiranja institucija”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija, foto: Institut društvenih nauka Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga