Sociolog: Srbija ne voli svoje modernizatore (AUDIO)

Srbiji je potrebna dešovinizacija

30. nov 2012

Sociolog Đokica Jovanović ocenio je večeras da Srbija ne voli svoje modernizatore, zbog čega i ne može da se modernizuje.

“Srbija ne voli svoje modernizatore, ona ih ostavlja po strani, iako nužno mora da se modernizuje. Ona se nevoljno prilagođava evropskim tendencijama. Ipak, Srbija ima šanse da se modernizuje, ali tek onda kada se okrene svojim modernizatorima”, rekao je Jovanović na tribini u Novom Sadu.

Promocija knjige: Srbija i moderna: Od strepnje do slutnje autora Đokice Jovanovića by ndnv

On je ocenio da je etnički nacionalizam dominantan u Srbiji i dodao da se u takvoj vrsti nacionalizma nacija razumeva kao usud, kao nešto što nam je sudbinski dodeljeno, umesto da se razumeva u modernom smislu, kao individualna politička odluka o pripadanju ili nepripadanju naciji.

Jovanović je upozorio da odluka da se ne učestvuje u progresu košta više nego odluka da se u progresu učestvuje.

Dodao je da Srbija u procesu modernizacije nužno mora proći i kroz proces “dešovinizacije”.

Istoričarka Olivera Milosavljević kazala je da nacionalisti prihvataju multikulturalizam, ali osećaju nelagodu od interkulturalizma.

Prema njenim rečima, autoritarno-patrijarhalni kulturni obrazac je u Srbiji i danas vrlo jak.

Sociolog Mirko Đorđević ocenio je da Srbija stoji u zatvorenom krugu patrijarhalne zajednice.

“Modernizacija je proces koji je u Srbiji uvek bio manjinski. Kod nas cveta organicistička misao, koja društvo posmatra kao rod, kao pleme, kao biološki organizam koji ima glavu, udove itd. Iz toga proizlaze i nacistička i fašistička ideologija, kao logična posledica ovako zatvorenih društvenih zajednica”, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, nacija nije ni rod ni pleme, ni mitologija, ni stereotipi, već nacija predstavlja permanentni plebiscit.

“Nacija je u modernom smislu samo takva i moguća. A kod nas je nacija nepromenjiva metafizička kategorija”, kazao je Đorđević.

On je upozorio da se u pojedinim krugovima Srpske akademije nauka i umetnosti, koju je nazvao “staračkim domom zvanim SANU”, i Srpske pravoslavne crkve ljude poput Dositeja Obradovića i druge prosvetitelje, reformatore i moderniste shvataju kao “zle duhove”.

“Kod nas ne postoji kulturni obrazac, imamo nacionalni i epski obrazac, ali ne kulturni u modernom smislu. Takođe, hrišćanstvo se u civilizacijskom smislu nikada ovde nije primilo. I danas imate naglašenu pagansko-ritualnu, anticivilizacijsku matricu”, kazao je Đorđević.

Na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine je promovisana knjiga Đokice Jovanovića “Prilagođavanje: Srbija i moderna – od strepnje i sumnje”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga