SNS: Tražićemo ocenu ustavnosti statuta Vojvodine

Srpska napredna stranka će, najverovatnije, ukoliko dobije podršku trećine poslanika republičkog parlamenta…

21. jan 2009

Srpska napredna stranka će, najverovatnije, ukoliko dobije podršku trećine poslanika republičkog parlamenta, zatražiti prethodnu ocenu ustavnosti Predloga statuta Vojvodine pred Ustavnim sudom, najavio je juče zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić. Ukazavši da je SNS uradila pravnu analizu statuta Vojvodine, Vučić je na konferenciji za novinare ocenio da je taj predlog protivan interesima Srbije i njenih građana, kao i da je u suprotnosti sa srpskim Ustavom. Prema njegovom mišljenju, Vojvodina kao autonomna pokrajina ne može imati međunarodno-pravni subjektivitet, koji po Ustavu pripada samo Srbiji.
Inače, Ustav u članu 169. govori o oceni ustavnosti nekog zakona (pa i budućeg zakona o nadležnostima Vojvodine) pre njegovog stupanja na snagu. Tim članom propisano je da je na zahtev najmanje jedne trećine narodnih poslanika (najmanje 83), Ustavni sud dužan da u roku od sedam dana oceni ustavnost zakona koji je izglasan, a ukazom još nije proglašen.
Ako zakon bude proglašen pre donošenja odluke o ustavnosti, Ustavni sud će nastaviti da postupa prema zahtevu, u skladu sa redovnim postupkom za ocenu ustavnosti zakona, nalaže Ustav. Ako Ustavni sud donese odluku o neustavnosti zakona pre njegovog proglašenja, ova odluka će stupiti na snagu danom proglašenja zakona. Postupak za ocenu ustavnosti ne može biti pokrenut protiv zakona čija je usklađenost sa Ustavom utvrđena pre njegovog stupanja na snagu, propisano je Ustavom.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga