SNS ponudila učešće SVM u novoj vladi

Pastor: Ko je mogao da zamisli da ćemo Vučić i ja stajati jedan pored drugog?

07. apr 2014

Srpska napredna stranka (SNS) ponudila je Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) učešće u novoj vladi Srbije, izjavio je predsednik SNS Aleksandar Vučić, nakon današnjih razgovora sa liderom SVM Ištvanom Pastorom u Beogradu.

Pastor je novinarima nakon sastanka rekao da SVM ostaje pri platformi da u novoj vladi imaju funkcije državnih sekretara, dok je Vučić rekao da ne bi imao ništa protiv da SVM dobije i ministarsko mesto.

Po Vučićevim rečima, potpuna saglasnost u SNS jedino postoji o tome da SVM treba da bude koalicioni partner u novoj vladi, dok su mišljenja podeljena o Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i o Novoj demokratskoj stranci (NDS) Borisa Tadića.

Pastor je rekao da je SVM spreman da bude partner u rešavanju teške situacije u zemlji. „Danas je veća šansa da okončamo razgovore uspešno nego što je to bilo juče popodne“, istakao je lider SVM.

ALEKSANDAR VUCIC, ISTVAN PASTORKako je najavljeno razgovori SNS i SVM trebalo bi da budu nastavljeni tokom vikenda.

„Moja želja i želja SNS je da nam SVM bude koalicioni partner“, kazao je lider naprednjaka Aleksandar Vučić i istakao da sada sve zavisi od njih. Vučić je rekao da je Pastora zamolio za pomoć i partnerstvo u rešavanju teških, pre svega ekonomskih problema, ističući da su razgovori bili veoma ozbiljni i da se SVM pojavio sa ozbiljnom
platformom i predlozima. „Ištvan Pastor je ozbiljno shvatio sve probleme u državi“, rekao je lider SNS i dodao da na današnjem sastanku nije bilo reči o vlasti u Vojvodini, već isključivo o programu nove vlade i problemima u Vojvodini, među kojima su pitanja Statuta pokrajine i finansiranje.

Pastor je rekao da postoji saglasnost o Statutu Vojvodine i da očekuje da se poštuje rok Ustavnog suda kojim bi do 6. juna odredbe Statuta trebalo da se usklade sa Ustavom. Upitan zbog čega nije hteo u prethodnu vladu, a sada menja stav, Pastor je odgovorio da su se mnoge stvari promenile i da „niko nije mogao ni da zamisli ranije“ da će on i Vučić stojati jedan pored drugog i razgovarati.

Vučić je najavio da će sutra razgovarati sa SPS i napomenuo da je dogovor nemoguć ako oni budu insistirali na povećanju plata u javnom sektoru i ako ne budu realno sagledavali situaciju.

Vučić je dodao da će danas telefonom razgovarati s predstavnicima NDS, i da, kako je rekao, očekuje da to bude Boris Tadić, a trebalo bi da usledi i njihov sastanak.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga