SNS nezadovoljan partnerima, mogući izbori u Novom Sadu

Kojim li su koalicionim "junacima" nezadovoljni?

25. dec 2013

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas da neće pod svaku cenu da bude vlast u tom gradu i da neće dozvoliti „neodgovorno ponašanje pojedinih partnera“ u glavnom gradu Vojvodine.

„Ukoliko SNS ne bude u mogućnosti da sprovodi odgovornu politiku, tačnije ukoliko ne bude imala dovoljan broj partnera koji će je pratiti na tom putu, SNS više neće biti deo ovakve većine u Skupštini grada. Da li će se formirati nova skupštinska većina ili će se ići na prevremene izbore, ostaje da se vidi“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ta stranka je saopštila da se zalaže za praćenje državne politike, čiji je glavni nosilac predsednik „naprednjaka“ Aleksandar Vučić, što podrazumeva promenu sistema vrednosti i odnosa prema radu svih koji se bave politikom i koji su uključeni u izvršnu vlast.

SNS je preuzeo vlast u Novom Sadu u septembru prošle godine, a pre toga, nakon lokalnih izbora u maju 2012, vladajuću koaliciju predvodila je Demokratska stranka.

SNS je u Novom Sadu u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i njenim partnerima, zatim sa Demokratskom strankom Srbije (DS S), Srpskim pokretom obnove, Romskom demokratskom strankom i Trećom Srbijom.

Predstavnici SNS i DSS su nakon lokalnih izbora u maju 2012. godine optuživali Romsku demokratsku stranku da je kupovala glasove na izborima i tako prešla cenzus.

Stranka Treća Srbija u lokalni parlament je ušla na listi pokreta Dveri, iz kojeg su isključeni nakon lokalnih izbora, da bi potom oformili Treću Srbiju.

Srpski pokret obnove nastupao je na izborima na listi Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je danas u opoziciji.

LSV: Ukloniti kriminalne grupe iz političkog života Novog Sada

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Novi Sad saopštila je danas da je spremna ukoliko u Novom Sadu budu raspisani vanredni izbori, ali da je „besmisleno raspisati ih ukoliko prethodno ne usledi obračun sa kriminalnim grupama i kupcima glasova“.

„Ako su glasove kupovali na izborima u maju 2012. godine, sada će to činiti daleko više“, upozorila je LSV i dodala da je došao poslednji trenutak za obračun sa svim kriminalnim grupama koje pokušavaju da učestvuju u političkom životu Novog Sada.

„Zahtevamo od relevantnih parlamentarnih stranaka u Novom Sadu da se obračunaju sa svima koji od politike i grada prave pijacu i tržište glasova, koji su kupovali i preprodavali glasove i na izborima učestvovali sa falsifikovanim listama“, kaže se u saopštenju LSV.

LSV je pozvao sve koji su podnosili krivične prijave protiv takvih lica i pojava u gradu, da od tih krivičnih prijava ne odustaju.

Dodaje da se obračun sa političkim kriminalom ne odnosi samo na izbore u maju 2012. godine, nego i na sve izbore za Savete mesnih zajednica koji su usledili nakon toga, jer je, prema njihovim saznanjima, kupovina glasova i na njima bila prisutna.

„Pozivamo sve nadležne službe i organe i insistiramo na njihovom maksimalnom angažmanu, kako bi se što brže razotkrile te radnje, kao i izvori novca za kupovinu glasova“, apelovala je LSV.

SPO za izbore u Novom Sadu, DS ocenio da je koalicija nesložna

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) u Novom Sadu podržao je danas stav Srpske napredne stranke (SNS) u ovom gradu da, ukoliko ne bude imala dobre partnere u gradskoj vlasti, budu raspisani prevremeni izbori, a Demokratska stranka (DS) je ocenila da ovo pokazuje nesložnost koalicije.

Ta stranka je saopštila da ukoliko ne bude mogla da sprovodi odgovornu politiku, više neće biti deo većine u Skupštini grada, te da će se videti da li to znači „formiranje nove skupštinske većine ili raspisivanje prevremenih izbora“.

Povodom ovih tvrdnji, gradski odbor SPO je saopštio da SNS i SPO imaju odličnu saradnju, kompatibilne politike na republičkom, pokrajinskom i gradskom nivou, te da će ova stranka podržati odluku o prevermenim izborima u Novom Sadu.

„Evropski put i borba protiv kriminala i korupcije, vrednosti su za koje se bore obe stranke od osnivanja i ta borba konačno daje rezultate. SPO će podržati i pridružiti se odluci SNS u vezi sa prevremenim izborima u Novom Sadu, kakva god da bude“, navodi SPO u sapoštenju.

Gradski odbor DS-a je danas ocenio da je stav SNS o prevremenim izborima pokazatelj da je koalicija na čelu sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem „nesposobna i nesložna“, te da su ušli u koaliciju sa „osumnjičenima za kupovinu glasova“.

„Oni koji su doveli sva javna preduzeća na ivicu propasti, koji su zaposlili stranačke kadrove, a besramno otpuštali predstavnike sindikata, oni koji su od Novog Sada napravili utočište za kriminalce, danas se kriju iza koalicionih partnera i pokušavaju da za svoje greške, nemoć i nestručnost optuže nekog drugog“, kaže se u saopštenju DS-a.

DS dodaje da od kada je aktuelna koalicija na vlasti, nije bilo razvojnih mera, novih investicija i radnih mesta.

„DS je na izbore pozivala i pre šest meseci. Oni koji su došli na vlast uprkos željama Novosađana, i po svaku cenu da se domognu fotelja i upravljanja novcem građana, danas možda konačno razumeju koliko nas njihova nesposobnost svakodnevno košta“, dodao je DS.

SPS: Vanredni izbori gubljenje vremena

Predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Siniša Sević izjavio je danas da ta partija smatra da bi vanredni lokalni izbori u Novom Sadu bili samo gubljenje vremena i da ne bi ništa novo doneli. Gradski odbor Srpske radikalne stranke iz Novog Sada ocenio je da je jučerašnja najava mogućih vanrednih gradskih izbora iz Srpske napredne stranke „manevar“ naprednjaka. Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Ilija Ćosić izjavio da su izbori u Novom Sadu nužni i da su demokrate već počele pripreme.

Sević je, komentarišući jučerašnje saopštenje Srpske napredne stranke kojim upozorava koalicione partnere da će napustiti koaliciju ukoliko svi partneri ne budu pratili politiku SNS-a, rekao da SPS neće i ne želi da utiče na to kakvu politiku vodi SNS.

„Kada smo formirali vlast dogovorili smo se da nam je glavni cilj stabilizacija javnog sektora“, rekao je Sević.

On je najavio da će kao predsednik Gradskog odbora SPS-a tražiti od direktora i ljudi koji su na funkcije u gradu došli na predlog SPS-a da sa finansijskim izveštajima preduzeća i ustanova koje vode upoznaju javnost.

Sević je kazao da će pozvati i gradske funkcionere iz drugih stranaka koji čine gradsku koaliciju da do februara-marta naredne godine takođe upoznaju javnost sa finansijskim izveštajima.

„Tada će biti prilika da se da ocena rada gradskih preduzeća“, rekao je Sević, dodajući da je prilikom formiranja gradske vlasti rečeno da će uspeh biti jedino merilo rada koalicije.

„Nismo za izbore, jer smatramo da su oni nepotrebni i da će nas zadržati u procesu stabilizacije javnog sektora, jer prvo ide predizborna kampanja, pa izbori, pa postiziborni razgovori o koalicijama, što će sve zajedno učiniti da se napravi pauza od 6-9 meseci na bitnom poslu stabilizacije javnog sektora“, kazao je Sević.

On je naglasio da se SPS ne plaši izbora, da je to stranka koja je izlazila na sve dosadašnje izbore i da će izaći i na eventualne vanredne, ukoliko budu raspisani.

SRS: Ponašanje SNS-a je jeftin trik i tvrđenje pazara

„Naglo nezadovoljstvo zbog ‘neodgovornog ponašanja pojedinih koalicionih partnera’ je jeftin trik, blef i tvrđenje pazara od strane stožera najgore vlasti u istoriji Novog Sada, sa ciljem da se Miloš Vučević oslobodi nekog od dosadašnjih koalicionih partnera i napravi nova preraspodela rukovođenja u JP i JKP“, smatraju novosadski radikali.

SRS optužuje SNS i za kupovinu odborničkih mandata kako bi obezbedili komotniju većinu za, kako navode, „pustošenje i uništavanje Novog Sada“.

„Najodgovorniji za katastrofalno stanje u Novom Sadu, uništavanje JP i JKP, brojne probleme sa kojima se suočava kompletan novosadski komunalni sistem je Miloš Vučević i politička partija kojoj pripada. Miloš Vučević ni posle 15 meseci nije shvatio da je gradonačelnik drugog grada po veličini u Srbiji, već se ponaša kao holivudski superstar, interesujući se za raznorazne besmislice i gluposti, samo ne za poslove, za koje ga je birala Skupština Grada“, stoji u saopštenju SRS, u koje se dodaje da je SRS spremna na vanredne lokalne izbore.

DS se sprema za izbore u Novom Sadu

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Ilija Ćosić izjavio je danas da su izbori u Novom Sadu nužni i da su demokrate već počele pripreme.

„Aktuelna vlast je sama priznala da je koalicija nesložna i nesposobna, a Srpska napredna stranka je shvatila da sa ovim koalicionim partnerima ne može dalje. To je pokazatelj da će najverovatnije biti prevremenih izbora“, kazao je Ćosić na konferenciji za novinare.

On je ocenio da među koalicionim partnerima u Novom Sadu neće moći biti dogovora, da u Skupštini „teško može da se napravi neka nova matematika“ i da su zato izbori jedino rešenje.

Ćosić je kazao da DS već priprema izborni program, u kojem su odredili strateške pravce razvoja Novog Sada, ali i analizirali trenutno stanje i neiskorišćene potencijale grada.

Kako je naveo, program koji DS priprema za izbore je usklađen sa programom Evropa 2020 i fokusiran je na održivi rast i razvoj.

Dodao je da će program odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja i to kako globalno pozicionirati Novi Sad, kako unaprediti kvalitet života građana, kako uvesti inovacije i znanje, kako unaprediti javni i komunalni sektor i napraviti dobru gradsku upravu i administraciju.

Ćosić je podsetio da je DS već više puta tokom godine ukazivala na probleme u funkcionisanju vlasti Novom Sadu, odnosno na nedostatak investicija, proizvodnje i novih radnih mesta.

„Zapošljavanja ima, ali stranačkog. Zaposleno je više stotina ljudi, ali to su sve stranački kadrovi i zapošljavani su uglavnom u administraciji i javnim preduzećima“, dodao je Ćosić.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga