Koliko su SNS i SPS zaista prikupili potpisa?

Aleksandra Jerkov: Veliki broj falsifikovanih potpisa, za to neko mora da odgovara

20. maj 2013

Pokrajinski poslanici opozicionih Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) predali su danas na pisarnici Skupštine Vojvodine peticiju sa 160.000 potpisa građana, sa zahtevom da se raspišu vanredni pokrajinski izbori.

SNS i SPS zahtevaju da Vlada Vojvodine odustane od Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, da pokrajinski premijer Bojan Pajtić podnese ostavku i da budu raspisani vanredni pokrajinski izbori.

Vladajuće Demokratska stranka (DS), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) odbacili su ranije te zahteve opozicije i poručili da postoji jasna procedura po kojoj se mogu raspisati izbori za Skupštinu Vojvodine.

Jerkov: Nepravilnosti kod potpisivanja peticije

Savetnica predsednika Vlade Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas da su uočene mnoge nepravilnosti kod prikupljenih potpisa za peticiju kojom se zahteva smenjivanje Vlade Vojvodine.

Jerkov je na konferenciji za novinare saopštila da je slučajnim uvidom službenice koja je danas primila spisak sa imenima potpisnika te peticije, već na prvoj strani uočen istovetan rukopis kojim su potpisana imena na tom dokumentu.

Kako je Jerkov istakla, daljim uvidom u spisak uočeno je da podaci pojedinih potpisnika pripadaju osobama zaposlenim u Vladi i Skupštini Vojvodine, njihovim rođacima i prijateljima, funkcionerima i aktivistima stranaka koji su predstavnici u Vladi Vojvodine.

Po rečima Aleksandre Jerkov, to je olakšalo dalju proveru i ubrzano dovelo do otkrivanja „činjenice“ o zloupotrebi njihovih imena i ličnih podataka koji su na tom spisku bez njihovog znanja.

Jerkov je rekla da su neki od njih bili lažno informisani kakvu peticiju potpisuju.

Već se na prvoj strani peticije, gde su potpisnici iz Opštine Ada, može uočiti da su imena potpisnika ispisana istim rukopisom što je bio signal da se spisak potpisnika temeljnije proveri.

Savetnica predsednika Vlade Vojvodine je takav postupak nazvala uvredom za građane Vojvodine, s obzirom na to da su isti podaci i jedinstveni matični brojevi građana korišćeni i po više puta.

Ona je dodala da postoji druga grupa ljudi, koja jeste stavila potpis na peticiju, ali koja je, kako im je rečeno, bila namenjena zahtevu za povećanje broja policijskih službenika recimo u Adi.

„Ljudi s kojima nije bilo moguće uspostaviti kontakt su potpisnici iz drugih republika s prostora bivše Jugoslavije, dakle reč je o imenima i podacima lica koji čak nisu ni državljani Srbije“, rekla je Jerkov.

Ona je zatražila da se počinioci ovih prekršaja izvine građanima Vojvodine zbog falsifikovanja njihovih potpisa i zloupotrebe ličnih podataka, o čemu je obavestila i nadležne organe i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

(Autonomija/Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga