SNS i SPS bez dogovora o podeli plena u Zrenjaninu?

Fabrika vode kao najveća investicija i najveći kamen spoticanja u koaliciji

16. mar 2013

Sednica Skupštine grada Zrenjanina prekinuta je juče posle više od deset sati rada zbog nedostatka kvoruma, a predsednik Skupštine je rekao da će ona biti nastavljena kada se za to steknu uslovi i kada se stranke o tome dogovore. Prekid zasedanja je usledio nakon što je skupštinska služba utvrdila da su odbornici SNS, koja čini okosnicu većine, napustili salu Skupštine, odnosno da se u nju nisu vratili nakon pauze.

U nastavku sadnice odbornici su trebalo da raspravljaju i o imenovanjima direktora javnih preduzeća, a juče se nezvanično moglo čuti da se stranke vladajuće većine, okupljene oko SNS i SPS, nisu dogovorile oko postavljenja direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin, koje u narednim mesecima očekuje realizacija jednog od najvažnijih projekata za Zrenjanin – fabrike vode.

Jučerašnje zasedanje je obeležilo i to što je opozicija zatražila odgovornost svih koji su učestvovali u donošenju odluke o oduzimanju mandata Tiboru Vašu (LSV) i Goranu Kauriću (DS), a koju je kasnije poništio Upravni sud.

– Još tada sam vam rekao nemojte glasati za takav predlog odluke jer vam je neko tako rekao, vodite se sopstvenim razmišljanjima. Rekao sam vam da ovo nije nikakva pravna odluka, već obično političko nasilje. Rekao sam vam da ne sramotite Zrenjanin, a sve ste to uradili – rekao je u svom obraćanju odbornicima Dejan Čapo, šef odborničke grupe LSV u zrenjaninskog Skupštini. Čapo je izrazio očekivanje da će odbornici biti obavešteni o svemu što se desilo i da će uslediti posledice za takvu odluku.

Mandatna komisija Skupštine grada odlučila je u decembru prošle godine da se dvojici odbornika LSV i DS oduzmu mandati zbog, kako je navedeno, nedozvoljenog istovremenog korišćenja takozvanog funkcionerskog dodatka i odborničke naknade. Upravni sud je krajem januara uvažio žalbu dvojice odbornika i poništio ovakvo rešenje Skupštine Zrenjanina, pa su se dva odbornika juče vratila u svoje skupštinske klupe.

Jedna od tačaka koja je juče usvojena bila je Odluka o izmenama i dopunama odluke o Zaštitniku građana, kojom se predviđa uvođenje trećeg zamenika Zaštitnika. Pre nego što će ona biti izglasana, Dragana Radlovački Grozdanov, Zaštitnik građana Zrenjanina, ukazala je da je prekršena Odluka kojom se reguliše ova institucija, jer po prvi put njeni predstavnici nisu pozvani da prisustvuju zasedanju.

– Ne želim da prejudiciram ništa i ovaj problem je rešen sa sekretarom Skupštine, ali važno je bilo da prisustvujemo, jer se danas odlučuje o izmenama i dopunama Odluke o zaštitniku građana. S obzirom na to da ne znam ko će biti treći zamenik, smatram pozitivnim kadrovsko jačanje zaštitnika građana – rekla je Radlovački Grozdanov.

Ona je napomenula da će insistirati na poštovanju zakonskih procedura i odluka koje regulišu rad ovog tela i zamolila predsedništvo zrenjaninske Skupštine da je konsultuju prilikom imenovanja njenog novog zamenika.

U raspravi po ovoj tački, odbornici pozicije, ali i jedna odbornica pozicije, upitali su zašto se iz skupštinskih materijala ne vidi ko će biti nov zamenik Zaštitnika građana Zrenjanina. Opozicija je upozorila da će nova funkcija biti korišćena za ’udomljavanje’ stranačkih kadrova. Sekretar Skupštine je nakon toga istakao da će se o kadrovskim promenama izjašnjavati odbornici kada za to dođe vreme.

Žana Majski (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga