- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SNS i partneri predali zahtev za smenu Pavličića

Predstavnici Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) sa partnerskim odborničkim grupama danas su predali zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Novog Sada i za smenu gradonacelnika Igora Pavličića iz Demokratske stranke.

Pored 15 odbornika SNS, zahtev su predali i devet odbornika iz odborničke grupe “Svi za Novi Sad”, koju čini šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO), s kojima je SNS u subotu potpisao memorandum o zajedničkom delovanju.

SPO je u petak uveče doneo odluku da napusti gradsku vlast, u kojoj je bio sa demokratskom strankom, Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Zajedno sa ovim odborničkim grupama, zahtev su predali i pet odbornika Demokratske stranke Srbije, kao i šest odbornika iz odborničke grupe “Novi Sad-odmah”, koju čini pet bivših odbornika Pokreta “Dveri”, koji su u međuvremenu isključeni iz te stranke, kao i jedan bivši odbornik vlaške partije Nijedan od ponuđenih odgovora, koji je takođe isključen iz svoje stranke.

Sve te odborničke grupa zajedno imaju 35 odbornika, a za formiranje većine potrebno je minimalno 40 odbornika od 78, koliko broji gradski parlament.

SNS je u više navrata pozvao SPS da napusti gradsku vlast, preteći i raskidanjem koalicije na republičkom nivou. Sa sedam odbornika SPS-a, SNS bi mogao formirati novu vladajuću većinu.

S druge strane, još uvek aktuelna gradska vlast trenutno uživa podršku 38 odbornika: 15 iz DS-a, 12 iz LSV-a, sedam iz SPS-a i jednog iz Saveza vojvođanskih Mađara, što takođe nije dovoljno da bi imali većinu.

Odbornička grupa Srpske radikalne stranke, koja ima pet odbornika, isključila je bilo kakvu mogućnost saradnje sa SNS-om, ali nije odbacila mogućnost saradnje sa DS-om i LSV-om.

Demokratska stranka optužila je naprednjake da na sve načine pokušavaju da prigrabe vlast u glavnom gradu Vojvodine pa i sa odbornicima Romske demokratske stranke, koje su do pre dva meseca optuživali da su izborni census prešli kupovinom glasova birača.

DS je optužio SNS da gradsku vlast pokušavaju da formiraju is a ljudima koji su izbačeni iz vlastitih partija, čime žele da izvrše udar na izbornu volju Novosađana.

U međuvremenu je došlo do tenzija i između DS i LSV. Prvo je LSV saopštila da je uslov da ostane u koaliciji sa DS-om to da gradonačelnik Pavličić podnese ostavku, a potom je DS uzvratila optužbama da je LSV korumpirana i da se pridružila “hordi grabljivica”, koje “pošto-poto” žele da preuzmu vlast u gradu.

 

Jerkov će sazvati sednicu u zakonskom roku

Predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov sazvaće sednicu gradskog parlamenta „u zakonskom roku“, saopšteno je danas iz te institucije.

„Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov će u zakonom predviđenom roku, na osnovu dogovora sa koalicionim partnerima, sazvati sednicu Skupštine grada Novog Sada po predloženom dnevnom redu“, piše u saopštenju.

Ne precizira se o kakvom je predloženom dnevnom redu reč, kao ni šta je „zakonom predviđeni rok“.

U saopštenju se još navodi da je danas u službi Skupštine grada, na zahtev 34 odbornika, podneta inicijativa za smenu predsednice Aleksandre Jerkov, zatim zamenice predsednice Skupštine grada, gradonačelnika Novog Sada, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća, sekretara i zamenika sekretara skupštine.

Podneti su i zahtevi za smenu predsednika, zamenika predsednika i članova Komisije za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, predsednika, zamenika predsednika i članova Gradske izborne komisije, kao i za smenu direktora javnih i komunalnih preduzeća, piše u saopštenju.

Plakati na kojima se Pavličić poredi sa Rodnijem Troterom

Širi centar Novog Sada danas je oblepljen plakatima „Gotov je!“, sa likom Rodnija Trotera iz popularne engleske serije „Mućke“, što je jasna aluzija na gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića, čiju smenu traži opozicija i deo njegovih koalicionih partnera.

Novosađani gradonačelnika Pavličića neretko nazivaju „Rodni“, navodno zato što svojom visinom i građom podseća na glumca Nikolasa Lindhursta, koji je tumačio lik Rodnija Trotera u „Mućkama“.

Autori plakata su nepoznati, a plakati su bili izlepljeni i po Gradskoj kući, sedištu gradske vlade.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!