SNP obeležava 150 godina postojanja

Najveći broj događaja i premijera biće organizovan tokom 2011. godine, kada se navršava 150 godina postojanja ovog teatra, osnovanog 1861. godine.

13. sep 2010

Srpsko narodno pozorište (SNP) iz Novog Sada, najstariji profesionalni teatar u Srba, obeležiće 150 godina postojanja u sezoni koja počinje i u sezoni 2011/2012. godine, najavio je danas upravnik tog pozorišta Aleksandar Milosavljević.

Milosavljević je na konferenciji za novinare rekao da će najveći broj događaja i premijera biti organizovan tokom 2011. godine, kada se navršava 150 godina postojanja ovog teatra, osnovanog 1861. godine.

On je najavio da će u oktobru premijerno biti izveden Šekspirov “Timon Atinjanin”, u režiji Gorčina Stojanovića.

Prema njegovim rečima, tom predstavom SNP započinje projekat “Šekspir u Novom Sadu”, koji će biti realizovan u nekoliko narednih sezona u drami, operi i baletu tog teatra. Objasnio je da je reč o projektu koji podržava gradska vlast u Novom Sadu, čime su novosadske vlasti nakon 20 godina pauze odlučile da učestvuju u projektima SNP-a.

U novoj sezoni na sceni SNP-a igraće se i predstava Marije Karaklajić “Lice od stakla”, u režiji Dejana Mijača. Milosavljević je objasnio da se u godini kada SNP obeležava 150 godina postojanja navršava i 50 godina od kada je Mijač po prvi put angažovan u tom teatru.

U novoj sezoni drama SNP-a igraće i “Ujež” Branislava Nušića, u režiji Radoslava Milenkovića, Sterijini “Rodoljupce” u režiji Sonje Vukićević i “Stari Zeka ili Love story” Nikolaja Koljade, u režiji Zorana Bogdanova.

U sezoni 2011/2012. drama će izvesti i “Seobe” Miloša Crnjanskog u režiji Vide Ognjenović, Šekspirovog “Hamleta” u režiji Ane Tomović, “Urnebesnu tragediju” Dušana Kovačevića u režiji Maje Marčete, “Priče iz bečke šume” Edena fon Horvata u režiji Ive Milošević, “Deset malih Indijanaca” Agate Kristi u režiji Ksenije Krnajski i “Sećanja” Koste Savića u režiji Vesne Topalov.

Sezona u Operi SNP-a počeće koncertom za otvaranje nove sezone, a u 2011. godini opera će izvesti premijere “Pikova dama” Petra Iljiča Čajkovskog i “Mileva Ajnštajn”, za koju muziku, po libretu Vide Ognjenović, komponuje Aleksandra Vrebalov. 

Balet SNP-a imaće premijeru Minkusovog “Don Kihota” i “Mileve Ajnštajn” u koreografiji Staše Zurovca, a na repertoaru Baleta biće i “Krcko Oraščić”, “Mačak u čizmama”, “Labudovo jezero” i “Žizela”.

Milosavljević je najavio da će iduće godine zajedničkim angažmanom drama, opera i balet SNP-a obeležiti i 170. godišnjicu rođenja pesnika Laze Kostića.

On je najavio da će do 2012. godine biti završen i projekat Enciklopedije SNP-a, koji je započet pre 30 godina, čime će po prvi put jedan srpski teatar dobiti svoju enciklopediju.

Milosavljević je rekao da je prošla sezona u SNP-u igrana u “katastrofalnim uslovima” ali da je pozorište uspelo da preživi, uprkos ekonomskoj krizi i činjenici da se nije znalo u čijoj je nadležnosti taj teatar.

Pohvalio je Vladu Vojvodine, koja će iz Fonda za kapitalna ulaganja izdvojiti 180 miliona dinara za rekonstrukciju zgrade tog pozorišta, i koja je preuzela nadležnosti nad SNP-om.

Prema njegovim rečima, u SNP nije ulagano 30 godina, zbog čega je zgrada u katastrofalnom stanju, a svaki izlazak glumaca na scenu predstavlja rizik po njih i “ruski rulet”, jer su daske na pozornicama dotrajale.

Milosavljević je najavio da će rekonstrukcija zgrade biti započeta od krova, koji  prokišnjava.

Izrazio je nadu da će biti ispunjena obećanja koja su SNP-u data sa raznih strana i da će, umesto 180 miliona dinara, ovo pozorište na raspolaganju imati bviše od 300 miliona za rekonstrukciju.

Takođe je izrazio uverenje da će Ministarstvo kulture ispuniti i “zasad usmeni dogovor” i da će pomagati aktivnosti ovog teatra. 

“SNP je dovoljno važna institucija kulture, institucija od nacionalnog značaja, u koju treba ulagati”, poručio je upravnik tog teatra. 

Direktor marketinga SNP-a Nenad Jovanović rekao je da ga raduju ambiciozni planovi uprave SNP-a i izrazio uverenje da će u narednoj sezoni to pozorište imati više od 100.000 posetilaca.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga