SNP Naši opet spalili zastavu Vojvodine

Oni su zastavu Vojvodine nazvali "Čankova krpa", a ostatke nagorele i pocepane zastave okačili su na vrata LSV "kao novogodišnju čestitku"

14. jan 2013

Aktivisti SNP Naši iz Novog Sada su sinoć ispred prostorija Lige sociojaldemokrata Vojvodine spalili zastavu Autonomne pokrajine Vojvodine, saopštio je danas taj ekstremistički pokret.

Oni su zastavu Vojvodine nazvali „Čankova krpa“, a ostatke nagorele i pocepane zastave okačili su na vrata LSV „kao novogodišnju čestitku“.

Dodali su da su na taj način želeli da pokažu da će i u 2013. godini nastaviti kampanju protiv „autonomaša u severnoj Srbiji“.

SNP Naši je podsetio da je Ustavnom sudu predat predlog za pokretanje postupka za zabranu LSV „zbog njenog protivustavnog delovanja“.

Uz saopštenje za javnost, SNP Naši je medijima dostavio i fotografije na kojima se vide ostaci vojvođanske zastave zakačeni za kvaku naulaznim vratima u prostorije LSV.

Ustavni sud Srbije ranije je odbio zahtev za zabranu SNP Naši.

Omerović: Ekstremizam je opasnost za društvo

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas, povodom paljenja zastave AP Vojvodine, da država treba da ima isti tretman prema svakom obliku ekstremizma, jer on predstavlja opasnost za društvo.

„Svedoci smo javnog veličanja ratnih zločinaca, saradnika okupatora, podizanja spomenika i ploča zločincima i nažalost svakodnevnog praktikovanja ideja fašizma. Ekstremistima, ma čiji bili, ne smeju niti su naši ili vaši. Oni su to što jesu – opasnost za društvo“, naveo je Omerović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

On je kazao da će takva javna veličanja ličnosti, postupaka i ideja najcrnjih ideologija povući za sobom i druge ekstremiste da reaguju, jer im se može učiniti da je to dozvoljeno.

„Posle zastave AP Vojvodine, pravljenja spiskova nepodobnih ili onih koji su u civilnom sektoru, verovatno su na redu zastave manjinskih naroda koji žive u Srbiji, onda izdajničkih stranaka, pa novina koje se ne sviđaju tim najčistijim i najispravnijim među svojima“, naveo je Omerović.

On je dodao da svako ko i površno poznaje istoriju zna kuda to vodi i istakao da država prema svima mora imati isti tretman, da se svima mora pokazati i dokazati da je zakon i Ustav isti za sve i da niko nije povlašćen zato što je „naš ili vaš“.

„Naša mora da bude jedino briga za čoveka i poštovanje zakona. Samo tako ćemo pokazati da smo i na delu, dakle iskreno, za evropske vrednosti u koje se tako često zaklinjemo“, naveo je Omerović koji je i član skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga