SNP Naši objavili spisak osnivača Vojvođanske partije

Rodoljub Šabić: Upozorio sam ih da to ne rade!

11. mar 2013

Poverenik za zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je još ranije upozorio predstavnike organizacije SNP Naši da ne objavljuju spisak osnivača Vojvođanske partije jer je to u suprotnosti sa zakonom.

Šabić je agenciji Beta rekao da je predstavnika SNP Naši upozorio da bi tako nešto bilo direktno suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, kao i da bi čak moglo predstavljati i krivično delo iz člana 146. Krivičnog zakonika.

Dodao je da je predstavnika SNP Naši Igora Marinkovića, kojeg je primio 1. marta na Marinkovićev zahtev, upozorio i da bi ih objavljivanje spiska osnivača Vojvođanske partije moglo suočiti sa opravdanim reakcijama velikog broja građana o čijim podacima se radi.

„U razgovoru sam ukazao i na to da prema članu 16. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, podaci o pripadnosti političkoj stranci spadaju u kategoriju naročito osetljivih podataka. Na kraju razgovora Marinković je izjavio da ‘njegova organizacija nije ni imala nameru da objavi spisak već samo da zapreti’ i ukaže na ozbiljnost problema“, naveo je Šabić u pisanoj izjavi.

Organizacija SNP Naši danas je objavila imena osoba koje su dale svoj potpis za osnivanje Vojvođanske partije i optužili tu stranku da je „falsifikovala“ potpise više od 1.000 osoba, dok je Vojvođanska partija najavila tužbu protiv SNP Naši i optužila ih da nastavljaju sa praksom sastavljanja „crnih lista za odstrel“.

SNP Naši su uz saopštenje za javnost dostavili medijima i spisak više od 10.000 osoba, kojima su objavili puno ime i prezime, datume rođenja i mesto u kojem žive.

Spisak nosi naziv: „Spisak članova političke stranke koji su dali overenu izjavu o članstvu…“

Dodali su da nisu objavili puni jedinstveni matični broj građana, „zbog propisa koji štite lične podatke“.

SNP Naši su podsetili da su 28. februara podneli krivičnu prijavu Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu protiv odgovornih lica u Vojvođanskoj partiji za „falsifikovanje potpisa građana“.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić rekao je danas novinarima da spisak koji su objavili SNP Naši nije zvanični spisak osnivača Vojvođanske partije.

„Zbog iznošenja u javnost ovih podataka podnećemo odgovarajuće krivične prijave, pre svega kako bismo zaštitili osobe koje su se našle na najnovijem spisku SNP Naši. Ovo je zapravo njihov najnoviji spisak za odstrel, čime je ugrožena bezbednost građana koji su na spisku“, rekao je Odžić.

On je ponovio zahtev da SNP Naši budu zabranjeni, a delovanje pojedinaca iz te organizacije sankcionisano, „pre nego što bude kasno“.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga