Snježana Milivojević i Slobodan Stupar: Vlast bolesno uplašena, racionalnost proterana iz javnog života

"Njihov modus funkcionisanja je destrukcija i razaranje"

13. apr 2019

Užasna je nekompetentnost vlasti od koje građane treba da bude strah, oni ne znaju da vrše vlast, ocenila je u Novom danu profesorka Fakulteta političkih nauka Snježanom Milivojević.

„(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić samo funkcionise u konfliktnoj situaciji, oni jedino tako funkcionišu, pogledajte grad, institucije, njihov modus funkcionisanja je destrukcija i razaranje“, kaže Milivojević.

Novinar Slobodan Stupar je ocenio da je vlast u defanzivi a opozicija u ofanzivi, kao i da su međunarodni faktori žestoko pritisli Vučića, kako bi završio posao oko Kosova.

„On ima probleme i na terenu, nisu baš jaki, i ušao je u fazu plašenja i straha, emanira strah i pravi greške, poput štrajka glađu protiv opozicije, i to donosi poene opoziciji“, kazao je on.

Izvan Srbije Vučić je već „vrlo loš momak“, vidi se da je u lošoj poziciji, dodaje on.

Milivojević je rekla da se konflikt zgusnuo, kao i polarizacija, u društvu, i da je eskalirala do mere konfliktnog.

Ulazak u institucije nije odbrana nego napad na institucije, to širenje iluzije da se vlast preuzima tako što neko ušeta u skuštinu je opasna iluzija koju vlast širi, dodaje Milivojević.

„Proterana je svaka racionalnost iz javnog života, obesmišljavaju javni protest, brane skupštinu koju niko i ne napada. Užasna je nekompetentnost vlasti od koje građane treba da bude strah, oni ne znaju da vrše vlast“, rekla je.

Stupar je rekao da je vlast bolesno uplašena, i rade se neverovatne stvari.

„Onaj ko je smislio da ovaj štrajkuje glađu, posle 24 sata došlo mu je da se svi smeju i valjaju od smeha, pišu mediji da je to Monti Pajton, na srpski način… On ne zna da vlada drugačije nego da šćapi sve institucije. Nije čovek koji može da čuva demokratiju, potpuno ju je poništio i živimo u rezimu koji se batrga, pitanje je samo koliko će da se batrga“, dodaje Stupar.

Milivojević kaže da veruje da je u redovima vlasti panika.

„Ali oni tako vladaju od kad su došli na vlast, svako malo se fabrikuje državni udar. Ne postoji nijedna konzistentna polička ideja oko koje se ta vlast angažovala, ona samo širi strah i smanjuje slobodu, i u permanentnom ratu je sa svojim građanima, a to je sada kulminiralo i razaranjem Beograda“, zaključila je ona.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga